Te-ai gandit vreodata ca esti prea batran/a pentru a incepe sa alergi? Daca da, speram sa te simti incurajat/a de faptul ca, in general, specialistii in sanatate si fitness considera ca oricine, la orice varsta, poate incepe sa alerge regulat, atata timp cat… poate alerga. Varsta este doar un numar, se spune adesea. Da, corpul nostru devine mai fragil pe masura ce imbatranim, insa varsta este si o chestiune si de mentalitate.

Exista persoane care nu au facut exercitii fizice de decenii, si incep sa se antreneze pentru un maraton sau sa ridice greutati mari la 50, 60, sau chiar 70 de ani. Indiferent ce varsta ai, pentru a alerga regulat vei avea nevoie de determinare si un plan bun de antrenament.

Luand urmatoarele sfaturi in considerare, ai toate sansele sa ai multiple beneficii pentru sanatatea fizica si psihica, indiferent ca alergi mai mult in aer liber sau, acasa pe o banda de alergat.

Sfat #1 – Odihneste-te din plin

Pe masura ce inaintezi in varsta, metabolismul incetineste, iar organismului tau ii ia mai mult timp sa regenereze celule si sa se recupereze. Din acest motiv este important sa acorzi corpului suficient timp sa isi revina dupa fiecare sesiune de exercitii fizice. Daca nu ai mai facut sport in mod regulat de multa vreme, trebuie sa cresti incet volumul si intensitatea antrenamentului, pentru a oferi corpului tau timp sa se adapteze la noile conditii.

Sfatul #2 – Alterneaza tipurile de alergare

O modalitate excelenta pentru alergatorii mai in varsta de a incepe din nou sa alerge este sa alterneze intre mers, jogging, si alergare. Antrenamentul de anduranta, regulat, creste nivelul de fitness si bunastare, si previne hipertensiunea, colesterolul crescut, si bolile cardiovasculare grave.

Alternarea activitatilor de fitness poate fi utila pentru atingerea mai rapida a obiectivelor, deoarece exercitiile fizice pana la epuizare pot fi contraproductive. Puteti include sesiuni mai intense in rutina de fitness, insa consultati, in prealabil, un medic pentru a determina activitatea fizica optima pentru starea ta de sanatate.

Sfatul #3 –  Creste-ti puterea și flexibilitatea

Masa noastra musculara si flexibilitatea scad, in mod natural, odata cu varsta, motiv pentru care este foarte important sa incorporezi in antrenamentele tale lucrul cu greutati sau cu greutatea corporala, pentru a-ti creste forta, dar si stretching-ul pentru a-ti mentine flexibilitatea. Pentru alergatorii de peste 65 de ani, mentinerea flexibilitatii si fortei fizice contribuie la o postura corecta, la un risc mai scazut de accidentare, si la o performanta mai buna in timpul alergarii.

Sfatul #4 – Intareste-ti oasele

Miscarile de impingere si tragere, impotriva unei rezistente, sunt cele mai bune pentru a lupta impotriva pierderii materiei osoase. Alergarea regulata si exercitiile de forta sunt excelente pentru cresterea densitatii minerale osoase, prevenind osteoporoza si imbunatatind stabilitatea generala a oaselor.

Sfatul #5 – Adopta dieta potrivita

Metabolismul incetineste pe masura ce inaintam in varsta, ceea ce inseamna ca organismul are nevoie de mai putine calorii. Alege alimente neprocesate, cu mai putine calorii, urmareste marimea portiilor si nu uita sa bei apa din plin pe tot parcursul zilei, mai ales atunci cand te antrenezi.

Fotografie de la SHVETS production: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/varstnica-in-varsta-varstnici-vechi-8417437/

Distribuie acest articol: