Comertul Cu Autovehicule – In Plina Crestere

In aprilie 2024, cifra de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a inregistrat cresteri semnificative, comparativ cu martie 2024, cu 7.5% ca serie bruta si 7.8% ajustata sezonier.

Comparativ cu aprilie 2023, cresterea a fost de 19.3% ca serie bruta si 11.4% ajustata sezonier. In primele patru luni ale anului 2024, cifra de afaceri a crescut cu 5.5% ca serie bruta si 4.1% ajustata sezonier fata de aceeasi perioada din 2023.

Cresteri semnificative, fata de aprilie 2023, au fost observate in comertul cu piese si accesorii auto (+31.4%), comertul cu autovehicule (+18.7%), si comertul cu motociclete si piese aferente (+10.6%), in timp ce activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor au scazut cu 3.2%.

Sursa: INS

Tesla va crește prețurile Model 3 în Europa din cauza tarifelor vamale mai mari pentru importurile din China

Tesla a anuntat ca, probabil, va creste preturile vehiculelor sale Model 3 in Europa incepand cu 1 iulie, din cauza tarifelor vamale anticipate mai mari pentru masinile electrice importate din China.

Comisia Europeana intentioneaza sa impuna aceste taxe provizorii in urma unei anchete care a evidentiat subventionarea incorecta a producatorilor de vehicule electrice de catre guvernul chinez.

Rata specifica a tarifelor impuse de Tesla urmeaza sa fie stabilita.

Sursa: CNBC

Scăderea prețurilor mașinilor second-hand, pe piața europeană, afectează cererea de automobile noi

Scăderea prețurilor mașinilor second-hand, pe piața europeană, afectează cererea de automobile noi, pentru că utilizatorii amână decizia înlocuirii mașinii. Volkswagen este marca cea mai afectată de acest fenomen, dar scăderi importante înregistrează și Mercedes și Peugeot.

Financial Times a analizat scăderea profiturilor operaționale (fără dobânzi, taxe și amortizări) ale marilor producători europeni de automobile și a ajuns la concluzia că nu numai scăderea cererii din China le afectează vânzările de mașini noi, ci și prețurile mai mici de pe piața second-hand.

“Valorile de revânzare mai mici reprezintă o problemă pentru companiile de automobile precum VW, care oferă clienților săi și cea mai mare parte a finanțării mașinii noi [prin buy-back și credit/leasing pentru restul valorii – n.r.]. Dacă mașinile second-hand se vând cu un preț mai mic decât se așteaptă clientul, acesta este nevoit să se împrumute mai mult”, arată FT.

La Volkswagen, profiturile grupului, în primele trei luni ale anului, au scăzut cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut, în mare parte din cauza scăderii valorilor de revânzare și a problemelor de aprovizionare pe care le are Audi, una dintre cele mai profitabile mărci ale sale.

Stellantis, care deține Peugeot și Jeep, a înregistrat o scădere a veniturilor mai mare decât se aștepta, până la 41,7 miliarde de euro, în primul trimestru, cauzată de o performanță mai slabă (-12%) chiar în Europa.

Mercedes-Benz a raportat marți o scădere de aproape 30% a profitului operațional, deoarece atât volumul vânzărilor, cât și marjele au scăzut. La nivel global, vânzările de mașini noi ale Mercedes au scăzut cu 8% față de anul trecut, dar problemele sale vin mai ales din Asia.

“După câțiva ani în care problemele lanțului de aprovizionare au condus la creșterea prețurilor, industria auto se confruntă acum cu probleme legate de prăbușirea valorii de revânzare inclusiv a vehiculelor electrice – din cauza cererii mai slabe decât se aștepta, dar și de un război al prețurilor alimentat de Tesla și de producătorii chinezi, precum și de dobânzile încă foarte mari care i-au descurajat pe consumatori”, mai arată FT.

Directorul financiar al Stellantis, Natalie Knight, a declarat că începutul de an a fost unul agitat, în condițiile în care compania sa se pregătește să lanseze noi modele, în special mașini electrice, mai târziu în cursul lui 2024.

Analiza integrală pe FT.com

Articol preluat de pe BIZIDAY

Scădere semnificativă în ianuarie 2024: Cifra de afaceri din comerțul auto și cu motociclete

In luna ianuarie 2024, volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a scazut, fata de luna decembrie 2023, cu 13.8% ca serie bruta (vs +1% ianuarie 2023) si cu 0.2% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate (vs +0.5% ianuarie 2023).

Scaderile au fost cauzate de declinul inregistrat in activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor si in comertul cu autovehicule (-19.4% fiecare), respectiv in comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor (-2.3%).

Sursa: INS

Viitorul Ford în Industria Auto: Focalizare pe Divizia Pro pentru Creșterea Profiturilor în 2024

Directorul general al Ford, Jim Farley, a sugerat analistilor de pe Wall Street sa uite de Tesla atunci cand se gandesc la viitorul industriei auto.

Acesta sustine ca investitorii ar trebui sa se concentreze pe divizia Pro a flotei Ford.

Aceasta divizie este alcatuita din afacerile traditionale ale constructorului auto, precum si din activitatile emergente de telematica, logistica si alte operatiuni de conectari pentru clientii corporate. Ford se asteapta ca profiturile inainte de impozitare ale unitatii Pro sa creasca in intervalul 8-9 mld. USD in 2024.

Sursa: CNBC

Sectorul Auto Honda Se Remarcă: Creștere de 21% a Veniturilor, Profitul Net Urca la 1.7 Mld. USD în T3

Honda Motor a raportat o crestere modesta de 3.5% a profitului net in trimestrul al treilea, pana la 1.7 mld. USD, sub asteptari, in ciuda vanzarilor sporite de masini in SUA.

Veniturile au urcat cu 21% la 36 mld. USD, cu o crestere semnificativa a profitului in segmentul auto.

Honda si-a majorat previziunile anuale privind profitul si veniturile, mentinand in acelasi timp proiectiile privind vanzarile globale de automobile si motociclete.

Sursa: WSJ

Tesla a anuntat o suspendare de doua saptamani a productiei la fabrica sa din Berlin

Tesla a anuntat o suspendare de doua saptamani a productiei la fabrica sa din Berlin, din cauza unor perturbari in lantul de aprovizionare cauzate de conflictele din Marea Rosie.

Atacurile rebelilor Houthi din Yemen asupra navelor comerciale au determinat marile companii de transport maritim, precum Hapag-Lloyd si Maersk, sa isi redirectioneze navele pentru a evita Canalul Suez, optand in schimb pentru ruta mai lunga in jurul Capului Bunei Sperante din Africa de Sud.

Aceasta schimbare adauga zece zile la durata transportului maritim de la Rotterdam la Singapore. Potrivit Reuters, Tesla a invocat timpii de transport semnificativ prelungiti ca motiv pentru decalajul din lantul de aprovizionare care ii afecteaza operatiunile.

In plus, institutul economic german IfW Kiel a raportat o scadere a importurilor si exporturilor Germaniei pentru luna decembrie, atribuind o scadere de 1.8% si, respectiv, 1.9% acestor intarzieri de transport maritim in Marea Rosie.

Sursa: SeekingAlpha

Piata Auto – Un Prim Semestru De Exceptie

Piata Auto – Un Prim Semestru De Exceptie

Conform ACAROM, piata auto a inregistrat in primul semestru din 2023 o crestere de 25.4% a volumelor masinilor noi inmatriculate, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Este cel mai mare volum care se inregistreaza in primul semestru dupa 2009, ultimul an in care inmatricularile de masini noi au depasit 70,000 de unitati.

In principal, cresterea se datoreaza reducerii timpului de livrare si aparitiei unor oferte dupa aproape doi ani de penurie pe piata auto. In aceeasi perioada, piata de masini second-hand a marcat o scadere de 21%, inregistrandu-se putin peste 123,000 de unitati.

Sursa: ZF Corporate

Vânzările de mașini electrice în UE au crescut cu 71% în luna mai, comparativ cu aceeași lună a anului trecut

Vânzările de mașini electrice în UE au crescut cu 71% în luna mai, comparativ cu aceeași lună a anului trecut

În luna mai, înmatriculările de mașini noi au crescut, de asemenea pentru a zecea lună consecutiv, cu 18,5% (aproximativ un milion de unități). Mașinile electrice au reprezentat 13,8% din totalul vehiculelor vândute în luna mai, în creștere de la sub 10% înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.

Datele Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) arată că vânzările de mașini electrice și hibride au crescut semnificativ în UE în ultimii trei ani, pe fondul subvențiilor guvernamentale și a cererii tot mai mari.

Mașinile pe benzină au fost cele mai vândute în luna mai, reprezentând 36,5% din vânzări. Mașinile electrice hibride sunt acum a doua cea mai populară alegere pentru cumpărătorii de mașini noi, reprezentând un sfert din piață.

Volkswagen a înregistrat o creștere a vânzărilor de 19,5% în luna mai, în timp ce Renault și BMW au înregistrat creșteri ale vânzărilor de 35,9%, respectiv 34,3%.

Surse alternative: ACEAReuters

Fotografie de la Kindel Media: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tehnologie-modern-autovehicule-parcare-9800031/