Daca nu ai foarte multe cunostinte despre biciclete insa ai decis ca ti-ar placea sa iti achizitionezi una, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa decizi pentru ce tip de activitati vei folosi viitoarea ta bicicleta. In acest fel iti va fi mai usor sa iti alegi o bicicleta potrivita scopului tau principal.

Pentru a-ti alege mai usor scopul, citeste in continuare pentru a afla cateva detalii despre cele mai comune activitati pe care le poti face cu bicicleta, si ce tipuri de bicicleta se potriveste fiecareia dintre acestea.

1. Vrei sa mergi cu bicicleta prin oras

Daca te-ai saturat sa mergi la birou cu masina personala sau cu transportul in comun, o bicicleta poate fi o alternativa grozava. Nu numai ca te vei bucura de mai multa sanatate, dar vei face si un bine mediului inconjurator. Desigur, poate vrei sa folosesti bicicleta doar pentru plimbari in parc cu prietenii sau cu familia.

In orice caz, daca ai nevoie sa mergi prin oras pe distante relativ scurte, cea mai buna varianta va fi o bicicleta de oras (cunoscuta si ca city bike). Daca nu ai un spatiu mare de depozitare orienteaza-te catre o bicicleta pliabila.

2. Vrei sa faci plimbari lungi pe sosea

Daca vrei sa parcurgi distante mai mari de 50 de km intr-o cursa, dar vrei sa ramai pe asfalt, orienteaza-te catre o cursiera. Aceasta va fi mai costisitoare decat o bicicleta de oras insa te va ajuta sa mergi la viteze mult mai mari.

3. Vrei sa te aventurezi pe drumuri denivelate

Pentru cei ce vor mai multa adrenalina, o bicicleta de munte (mountain bike sau MTB) va fi optiunea potrivita. Acest tip de bicicleta are roti groase, cu crampoane, potrivite terenului accidentat si cu diferite tipuri de obstacole (crengi, pietre etc.), inclusiv de pe potecile de munte.

Si aici ai de unde alege: pentru curse de pana la 250 de km este mai potrivita o bicicleta cu suspensie dubla iar pentru calatoriile si mai lungi este mai bine sa alegi o adventure bike. Bineinteles, acestea din urma nu se adreseaza incepatorilor, indiferent de cat de entuziasmat sau pregatit te simti de ideea de mountain biking. Asa ca, pentru inceput, este bine sa te rezumi la bicicleta de munte hardtail (cadru rigid), potrivita pentru distantele mai scurte de 50 kilometri pe off-road.

Pentru drumuri denivelate insa care nu iti vor pune prea multe probleme poti sa achizitionezi o bicicleta cross, cu ajutorul careia vei putea profita de beneficiile suspensiei, si care iti va permite sa mergi intr-o pozitie mai comoda decat cea oferita de MTB.

4. Vrei sa mergi si pe sosea si pe drumuri denivelate

Daca acesta este obiectivul tau, vei avea nevoie de o bicicleta din categoriile cross sau trekking, cunoscute si ca biciclete hibrid, potrivite pe distantele mai scurte. Aceste biciclete iti ofera atat confort cat si posibilitatea de a pedala pe terenuri cu denivelari. Pentru distante mai lungi poti alege una de tip adventure bike sau touring.

 

Sursa imagine Carl Nenzen Loven / Unsplash

Distribuie acest articol: