carvertical VIN

Ciclismul montan este destul de palpitant iar cei care s-au saturat de mersul cu bicicleta pe sosea sau prin oras, si vor senzatii mai tari, se indreapta adesea catre acest sport. Doza de adrenalina capatata atunci cand practici mountain biking nu te va dezamagi insa s-ar putea sa fii dezamagit de alte aspecte atunci când esti la inceput.

Ca sa ai o tranzitie usoara catre ciclismul montan, iata ce greseli de incepator sa eviti:

1. Ocolești obstacolele

Muntele este un loc plin de obstacole, pe care le vei privi altfel odata ce ajungi cu bicicleta pe munte, chiar daca ai facut trasee montane la pas de zeci de ori. Fiind obisnuit cu soseaua, trotuarul sau parcul, unde obstacolele sunt putine si singura optiune este sa le ocolesti, vei fi tentat sa faci acelasi lucru si pe munte. Insa, pe munte, ocolirea nu este neaparat posibila intotdeauna, iar tu va trebuie sa inveti peste ce fel de obstacole este mai sigur sa treci, cu precautie, decat sa le ocolesti.

2. Nu petreci timp cu cicliști cu vechime

Probabil te simti mai in largul tau alaturi de alti incepatori, si te gandesti ca pe ciclistii mai experimentati ii vei incetini pe munte. Insa vei gasi multe grupuri de oameni dispusi sa te indrume si sa impartaseasca din cunostintele lor. Cum altfel vei invata mai bine daca nu de la cei care practica mountain biking-ul de mult timp si stiu secretele acestui sport?

3. Stai incordat in sa

Pe munte rotile nu mai au aceeasi aderenta ca pe asfalt si, prin urmare, vei simti mai multa instabilitate si poti dezvolta usor o teama de accidente, ceea ce se va traduce printr-o pozitie fixa si incordata in sa. Insa incordarea iti va ingreuna miscarile si, in consecinta, abilitatea de a controla bicicleta. Mai mult, ezitarile te pot costa pentru ca uneori trebuie sa iei decizii pe moment atunci cand mergi pe o bicicleta de munte.

De aceea, incearca sa te relaxezi inainte de fiecare plimbare pe munte si sa accepti ca instabilitatea face parte din aceasta activitate.

4. Mergi doar pe bicicleta

Poate in oras nu obisnuiesti sa faci acest lucru insa, pe munte, va trebui sa mergi, din cand in cand, si pe langa bicicleta. Incearca sa nu subestimezi dificultatea unui traseu, crezand ca il poti parcurge in intregime urcat pe bicicleta. Cei mai experimentati stiu ca, atunci cand traseul este prea in panta sau are prea multe obstacole, este cazul sa mearga pe langa bicicleta pentru ca astfel au mai mult control.

5. Stai lipit de sa

Pe munte va trebui sa fii mult mai flexibil decat pe asfalt – ca sa iti pastrezi echilibrul va trebui sa te ridici de pe sa, sa te apleci, etc, in functie de ceea ce iti cere traseul. Asa ca nu te teme sa adopti diferite pozitii in sa, deoarece te vor ajuta sa mentii mai bine controlul asupra bicicletei.

 

Photo by Jaime Dantas on Unsplash

Distribuie acest articol: