Din octombrie 2014, statul vine in intampinarea celor care vor sa isi cumpere o masina noua si sa beneficieze in acelasi timp de anumite facilitati. Programul de creditare propus se numeste “Prima masina”, iar prin acesta statul roman urmareste stimularea vanzarii de masini noi produse in spatiul intracomunitar. Noi iti oferim un scurt ghid pentru a afla cum poti beneficia de acest program, care este costul maxim al unei masini, ce documentatie ai nevoie sa pregatesti si multe altele.

Ce este programul “Prima Masina”?

“Prima Masina” este un program de creditare introdus in anul 2014 care vine in intampinarea celor care vor sa achizitioneze un autoturism nou la costuri mai mici decat produsele de creditare standard oferite de bancile comerciale, statul garantand 50% din valoarea imprumutului.

Ce persoane sunt eligibile pentru Programul “Prima Masina”?

Exista cateva conditii preliminare care trebuie indeplinite pentru a putea aplica un dosar pentru “Prima Masina”. Acestea sunt sa ai minim 18 ani si sa poti face dovada unui venit legal in baza carora soliciti creditul auto. Pe langa aceste criterii, trebuie sa dovedesti si ca esti la primul tau autoturism nou, printr-o declaratie pe propria raspundere. De asemenea, un avans de minim 5% din valoarea masinii este necesar sa fie acoperit de catre tine. Pe toata durata garantiei, masina trebuie asigurata printr-o polita Casco Full, care sa acopere riscurile totale si partie de furt si dauna. Evident, pe toata durata rambursarii creditului, nu ai voie sa instrainezi masina.

Ce tipuri de autoturism iti poti cumpara?

Creditul este destinat exclusiv achizitionarii de autoturisme noi, produse in spatiul intracomunitar sau provenite din import. Valoarea acestora trebuie sa fie de maxim 62.000 Ron, cu TVA inclus, si sa fie indeplineasca minim norma de poluare Euro 5. Durata creditului este de 5 ani.
Daca aveai de gand sa iti cumperi o masina cu multi cai putere, programul “Prima Masina” nu prea ti se potriveste, suma maxima oferita fiind destul de mica pentru o masina puternica. Insa cu 62.000 RON iti poti cumpara o masina de oras buna si fiabila, care sa nu iti faca probleme. Aceasta limita maxima de creditare are si avantaje: dealerii auto, dorind sa profite de acest val de vanzari in urma programului, vor incerca sa iti faca oferta cea mai buna pentru suma de care dispui.

Cum se acorda creditul?

Procedura de creditare difera de la o institutie financiar-bancara la alta, fie ele banci sau firme de leasing. Fiecare are criterii specifice de a acordare a creditului.
Un prim pas pentru constituirea dosarului de credit este sa obtii factura proforma de la dealerul auto, iar de la notar, declaratia pe propria raspundere conform careia nu ai mai avut niciodata un autoturism nou.

Dupa ce ai adunat toate documentele necesare (factura proforma, declaratia pe propria raspundere, adeverinta de venit si alte documente daca sunt solicitate), le depui la institutia financiara si la Fondul de garantare pentru a primi garantia din partea statului. Daca totul merge cum trebuie si dosarul e aprobat, vei primi finantarea si tot ce trebuie sa mai faci este sa mergi sa ridici masina.

Ce se intampla cand nu mai poti plati ratele?

In primul rand, e de dorit sa nu ajungi in situatia aceasta, caci vei ramane fara masina pentru care ai facut creditul initial. In momentul in care intri in incapacitate de plata, statul va oferi institutiei de creditare garantia de 50%, iar apoi vor recurge impreuna la executare silita pe cale juridica pentru a-si recupera banii.

Distribuie acest articol: