carvertical VIN

Bicicleta electrica, fie ea bicicleta de oras, pliabila sau de munte, arata la fel ca una obisnuita, la prima vedere. Ceea ce le face diferite este insa motorul cu care este echipata bicicleta electrica, dotare care te ajuta sa te deplasezi mai usor si mai repede atunci cand ai de parcurs distante mai mari.

In general, bicicletele electrice sunt dotate fie cu un motor electric, fie cu unul cu combustie, insa acestea din urma sunt tot mai rare, fiind inlocuite tot cu cele electrice, mai usoare si mai prietenoase cu mediul.

Primele biciclete electrice au aparut la sfarsitul secolului 19, fiind precursoarele motocicletelor si ale mopedelor pe care le vedem astazi pe toate drumurile. In plus, inca exista unele mopede care au pedale atasate, pentru a face deplasarea cat mai usoara.

In momentul de fata, bicicletele electrice sunt de doua feluri, in functie de tipul de motor:

1. Cu actionare de la pedale (power-assist)

Sunt ideale pentru cei care vor sa faca mai multa miscare. Acestea sunt foarte populare in randul celor care au distante mari de parcurs pana la scoala ori serviciu. Comutarea intre cele doua moduri ale bicicletei se face rapid, prin pedalare.

2. Cu actionare directa (power-on-demand)

Bicicletele electrice cu pornire de la motor pornesc cu ajutorul unui regulator montat de obicei pe coarne. Si acest tip de bicicleta este usor de utilizat si preferat de cei care parcurg trasee lungi in mod regulat. Atunci cand nu te mai tin picioarele si simti ca nu mai poti urca si urmatorul deal, motorul electric te salveaza si te ajuta sa iti recapeti fortele.

De ce sa alegi o bicicleta electrica?

1. Prietenoasa cu mediul. Acest tip de bicicleta nu are niciun fel de emisii, deci nu polueaza. Asadar, daca esti un activist impotriva incalzirii globale sau daca iti pasa, in general, de acest aspect, atunci bicicleta electrica este potrivita pentru tine.

2. Ieftina si la indemana. Bicicleta electrica este ieftina (in comparatie cu o masina sau un scuter) usor de intretinut si te poate duce la destinatie intr-un timp rezonabil.

3. Confortabila. Daca ai de parcurs o distanta destul de mare de acasa si pana la serviciu, de exemplu, exista toate sansele sa ajungi acolo plin de transpiratie daca folosesti o bicicleta obisnuita. Cu una electrica, in schimb, nu va trebui sa faci un dus inainte de a intra in birou.

De ce sa nu alegi o bicicleta electrica?

1. Bateria. Nu este un dezavantaj in sine, insa te poate limita la un moment dat pentru ca trebuie sa ai grija sa o incarci constant pentru a te putea bucura de beneficiile bicicletei electrice. De asemenea, bateria are o durata scazuta de viata, trebuie inlocuita la ceva timp si necesita o oarecare atentie atunci cand vine vorba de intretinere. O varianta buna ar fi sa te orientezi catre o baterie solara.

2. Este o bicicleta. Oricat de multe avantaje ar avea, pana la urma ramane doar o bicicleta, care nu te poate purta pe distante foarte mari si nici cu o viteza considerabila.

Distribuie acest articol: