carvertical VIN

Acest tip de biciclete sunt special create pentru a parcurge trasee mai dificile, montane. Cauciucurile acestora sunt mai groase, iar roțile de obicei de 26-29 inch grosime. Astfel, cu cât roțile sunt mai groase, cu atât aceste biciclete pot face față unor competiții mai acerbe pe terenuri cât mai accidentate.

Suspensiile acestora sunt extrem de eficiente, special concepute pentru a absorbi șocurile pe care le-ai putea simți în timpul săriturilor și parcurgerea traseelor foarte accidentate. De asemenea, acest tip de biciclete au niște frâne foarte bune și mai multe viteze și sunt suficient de confortabile pentru a putea fi folosite și prin oraș.

Tipuri de biciclete de munte

MTB-urile pot fi, in general, de 3 mari feluri:

1. Rigide – fara suspensii si cu aspectul clasic de mountain bike (cauciucuri groase, coarne drepte, etc.)

2. Hard tail – cu suspensie pe roata din fata, dar cu un cadru rigid.

3. Full suspension – cu suspensie dubla, atat pe fata cat si pe spate; suspensia de pe fata este telscopica, aducand foarte multe cu cele pentru motociclete.

Biciclete de munte hardtail

Acest tip de MTB a evoluat din bicicleta clasică de munte. Acest model are furcă cu suspensie, ceea ce înseamnă că roata din față se poate mișca independent de bicicletă (roata din spate este însă fixă). Asta îți oferă posibilitatea de a trece peste mici hopuri și denivelări fără a le simți prea mult și fără să ai probleme cu controlul bicicletei.

Bicicletele hardtail sunt o alegere bună dacă obișnuiești să mergi pe trasee montane nu foarte dificile. În plus, acestea sunt și mai accesibile ca preț față de modelele full suspension.

Biciclete de munte full suspension

Spre deosebire de bicicletele de munte hardtail, cele full suspension au, așa cum indică și numele, suspensie atât pe față cât și pe spate. Acestea sunt ideale pentru traseele montane mai dificile, pline de noroi și denivelări mai mari.

În mod evident, prețul acestor biciclete este mai mare decât al celor hardtail. Cu toate acestea, pentru pasionații de ciclism și trasee montane nu prețul este cel care contează în alegerea unei biciclete.

In afara de aceste tipuri generale, in functie de stilul de ciclism caruia ii este destinata, o bicicleta de munte poate avea design-uri si specificatii diferite. De exemplu, bicicletele pentru stilul trial nu prea seamana a mountain bike. Acestea au roti de 20, 24 sau chiar 26 de inch, dar cadre foarte mici si joase, unele chiar si fara sa.

De ce nu ar trebui să folosești o bicicletă de munte în oraș?

Bicicleta de munte este dotată cu suspensii (full sau parțial), are un cadru mai gros care oferă mai multă stabilitate și anvelope mai late pentru o aderență mai bună. În oraș nu ai nevoie de obicei de aceste caracteristici. În traficul din oraș ai nevoie de viteză și o bună manevrabilitate, aspecte pe care le îndeplinește cu brio bicicleta de oraș. Astfel, chiar dacă, teoretic, bicicleta de munte poate merge fără probleme și pe șosea, nu este indicat să alegi această variantă.

Distribuie acest articol: