Asa cum este necesar pentru orice tip de bicicleta, si bicicleta ta pliabila va avea nevoie de o oarecare munca de intretinere. Cat de mult efort va presupune aceasta intretinere depinde, in general, de tine si cat de des ai grija de componentele bicicletei. Acestea pot fi afectate destul de sever de impactul cu solul si de murdaria acumulata din plimbarile tale.
Asadar, cat de des ar trebui sa faci intretinerea bicicletei?
Ei bine, in general este recomandat ca, odata la trei luni, sa parcurgi cu atentie cativa pasi esentiali pentru ca bicicleta pliabila sa ramana intr-o buna functionare mult timp de acum incolo.
Iata care sunt acesti pasi:
1. Curatarea bicicletei
Pentru etapa curatarii bicicletei este recomandat sa utilizezi produse speciale de curatare, sau cel putin apa si un detergent bland. Curatarea ar trebui executata manual deoarece un aparat de curatat cu presiune poate expune componentele metalice la rugina prin stergerea stratului protector de la suprafata. Prin aplicarea unei solutii de lustruire vei proteja aceste componente si de rugina.
2. Lubrifierea lantului
Inainte de aplicarea unui lubrifiant, trebuie sa cureti si lantul. Poti folosi o solutie speciala dar este posibil sa ai nevoie si de o perie de sarma pentru a indeparta murdaria sedimentata. Acesta este si momentul in care inspectezi cu atentie lantul pentru ca, din cand in cand, va fi nevoie sa il inlocuiesti, fie in intregime fie partial. Un semn ca este nevoie sa inlocuiesti lantul este dificultatea la pedalat sau aparitia unor sunete neobisnuite. Dupa curatarea lantului aplica un lubrifiant special, conform instructiunilor de aplicare.
3. Verificarea suruburilor si piulitelor
In timp acestea se uzeaza si este necesar sa le verifici periodic pentru a evita problemele in timp ce pedalezi. Inainte sa pleci in urmatoarea plimbare verifica sistemul de pliere si componentele mici ale bicicletei. Este bine de retinut, de asemenea, ca presiunea excesiva va uza aceste componente, deci nu le strange prea tare.
4. Verifica presiunea anvelopelor
Presiunea adecvata este importanta pentru ca te ajuta sa te opresti sau sa incetinesti mai usor si mai in siguranta. De asemenea, plimbarile pe o bicicleta cu anvelopele cu presiunea potrivita va fi mult mai confortabila. Presiunea trebuie, de asemenea, ajustata in functie de greutatea ta – cu cat ai o greutate mai mare cu atat va trebui sa ai o presiune mai mare. Pe site-urile specializate vei gasi mai multe informatii despre cum sa ajustezi presiunea in mod corespunzator.
5. Verifica soneria
Soneria este la fel de importanta precum farurile, pentru ca te ajuta sa ramai vizibil in trafic. Daca soneria ta nu mai functioneaza este cazul sa o inlocuiesti sau chiar sa incerci sa o repari. Daca soneria este inchisa ermetic este recomandat sa o duci la un atelier pentru a fi reparata de un profesionist.
Pentru ca soneria sa aiba o viata lunga este nevoie sa o cureti dupa fiecare plimbare, mai ales daca a acumulat praf sau murdarie in mod vizibil.
Sursa Imagine Markus Spiske / Unsplash