Ciclismul este un sport indragit si practicat de foarte multa lume, insa putini ii cunosc cu adevarat avantajele si dezavantajele. Caci, oricat de ciudat ar suna, ciclismul are si dezavantaje care trebuie mentionate, desi acestea nu depasesc beneficiile.
Dar, ca sa incepem cu dreptul, iata care sunt principalele avantaje ale pedalatului:
Protejeaza articulatiile. Daca suferi de dureri articulare sau de pe urma unor accidentari, atunci pedalatul este solutia pentru a te mentine in forma in continuare.
Imbunatateste sanatatea inimii. Acesta este unul dintre cele mai importante beneficii ale ciclismului, indiferent ca mergi pe munte, pe un mtb, sau pe o bicicleta de oras. Pedalatul in mod regulat te ajuta sa reduci riscul aparitiei bolilor de inima si a hipertensiunii arteriale.
Reduce stresul. Ce poate fi mai placut decat o plimbare relaxanta cu bicicleta in natura? Ai probleme, te confrunti cu prea mult stres la serviciu? Atunci ia-ti bicicleta si da o tura prin parc. Te vei simti mult mai bine dupa.
Creste productivitatea. Este dovedit faptul ca inactivitatea te face mai lenes. In schimb, daca faci miscare in mod regulat vei simti ca ai putere si energie sa te ocupi de mult mai multe lucruri.
Te ajuta sa economsesti. Mergand in mod regulat cu bicicleta vei putea sa renunti la abonamentul de la sala de fitness. Astfel vei economisi mai multi bani, pe care ii poti folosi in alte scopuri.
Te ajuta sa socializezi. Nu esti genul care sa iasa prin cluburi ori cafenele? Ia-ti atunci prietenii sau familia la o tura cu bicicleta si povestiti ce ati facut pe parcursul zilei.
Reduce poluarea. Renuntand la masina contribui la scaderea emisiilor de CO2, deci ajuti la reducerea poluarii din oras.
Pe de alta parte, ciclismul are si cateva dezavantaje:
Expunere ridicata. Spre deosebire de momentele cand mergi cu masina, cand esti pe bicicleta esti mult mai expus diverselor pericole, dar si fenomenelor meteorologice. Sigur, te poti echipa corespunzator, insa niciun echipament nu te va proteja prea mult de ploaie, frig sau vant.
Cheltuieli neprevazute. Daca faci parte din cei care au renuntat la masina in favoarea navetei cu bicicleta la locul de munca, probabil te-ai gandit ca asa va fi mai ieftin si mai sanatos. Si, in mare parte, ai dreptate. Insa si in cazul bicicletei pot aparea destule cheltuieli neprevazute, cum ar fi schimbarea unei anvelope, inlocuirea sistemului de franare, a lantului sau a butucilor.
Soferii neatenti. Sunt destul de intalniti pe la noi, din pacate. Sunt acei soferi teribilisti, care nu respecta regulile de circulatie si care nu ar lasa niciodata un biciclist sa isi vada linistit de drum fara sa il claxoneze sau sa il inghesuie pe marginea drumului.
Gropile. Atat de des intalnite pe drumurile noastre, acestea pot fi chiar fatale unui ciclist. Caci daca esti in masina, de exemplu, poti trece fara probleme chiar si peste o groapa mai maricica, insa pentru un biciclist, chiar si cea mai mica groapa poate crea probleme destul de serioase.