carvertical VIN

Zilele acestea observam o atitudine din ce in ce mai prietenoasa cu mediul la nivel global, dar la nivel local observam o atitudine din ce in ce mai ostila cu masinile. Fie ca vorbim despre taxarea masinilor in functie de norma de poluare, fie ca vorbim despre scumpirea taxelor de parcare, municipalitatile din Romania au pus gand rau masinilor, in special celor poluante.

Totusi, municipalitatile nu si-au pus problema transportului pentru persoanele care efectiv nu isi permit masini cu norme de poluare moderne si ne lasa singuri sa gasim alternative. Si cand spui “ne lasa singuri” ma refer la faptul ca peste 60% din masinile din Romania au norma de poluare Euro 4 sau mai putin.

Si totusi, ce alternative avem in situatia de fata?

Prima optiune care ne vine in minte este cea a transportului public. Doar ca aceasta optiune se poate aplica in orasele ce au deja pus la punct un sistem eficient de transport in comun. Daca nu ti se adreseaza (sau daca stai in Drumul Taberei), probabil ca aceasta optiune nu te incanta.

Bicicleta este un mod de transport clasic, la care se gandesc oamenii de obicei imediat dupa ce renunta la ideea transportului in comun. Totusi, sa nu uitam ca o bicicleta presupune un efort fizic de acasa pana la birou si ar fi mare pacat sa ajungi transpirat(a) la munca in fiecare dimineata. Sigur, vei arata mult mai bine, dar cu ce pret?

Scuterul si motocicleta sunt doua alternative demne de luat in seama. Daca nu vrei sa investesti intr-o motocicleta si nici nu vrei sa “ii dai pedala”, un scuter poate fi o alternativa excelenta. Mai ales atunci cand accesezi un magazin online de piese pentru scutere si vezi cam cat costa intretinerea unui scuter versus intretinerea unei masini. Dezavantajul in schimb este ca aceleasi piese pentru scuter au o durata de viata mult mai mica si necesita o dedicare in plus fata de clasica masina.

Trotineta electrica a inceput ca o alternativa si acum a ajuns mai degraba o curiozitate. Daca nu lucrezi in vreo multinationala si nu iti servesti cafeaua la vreun Coffee2Go in fiecare dimineata, probabil ca o trotineta electrica nu te va incanta in mod deosebit.

Ce sa alegem din toate aceste optiuni?

Personal as fi ales transportul in comun. Nu ai grija parcarii, nu ai grija mentenantei unei masini, nu trebuie sa cumperi des piese pentru scuter sau pentru motocicleta, nu ai grija bateriei unei trotinete electrice. Din pacate in schimb transportul public din Romania inca este foarte departe de ceea ce ofera tarile din vestul Europei, asa ca voi recomanda un scuter.

De ce recomand un scuter?

E ieftin de intretinut, e usor de condus si de parcat si e foarte manevrabil in trafic. Totusi, trebuie avuta mare grija la conduita in trafic (in special a celorlalti participanti la trafic) si la faptul ca planul de mentenanta este mai strict.

Tu ce alternativa iei in considerare la masina clasica? Ce vei face atunci cand taxele de poluare vor ajunge si in orasul tau?

Distribuie acest articol: