carvertical VIN

Mazda MX-5 sărbătorește împlinirea a 25 de ani de existență cu o ediție specială limitată. Cea mai bine vândută mașină sport cu două locuri din lume tocmai a ajuns la vârsta de 25 de ani, un moment tocmai bun pentru a inaugura un nou model MX-5.

Acesta se numește Mazda MX-5 Anniversary Limited Edition. Se vor produce și se vor pune în vânzare numai 1000 de bucăți.

În Marea Britanie, ținând cont de faptul că acolo există o mare pasiune pentru o astfel de mașină, se vor vinde aproximativ 750 de bucăți. Sursa de inspirație pentru noul MX-5 a fost un alt model Mazda, Sport Tech Nav, cu motor de 2 litri. Diferența dintre cele două mașini fiind dată de dotările noi și designul atrăgător pe care le are MX-5.

La exterior, modelul aniversar Mazda este vopsit în roșu metalizat (Soul Red metallic), are oglinzi negre, un plafon care coboară și urcă automat, jante de 17 inchi din aliaj, difuzor aer spate și țevi de eșapament cromate.

Dacă ne uităm puțin și în interior, putem remarca prezența pielii, scaunele, volanul, schimbătorul de viteză și frâna de mână având cusături de culoare roșie, care sunt în contrast cu restul elementelor. Bordul prezintă o decorațiune de culoare roșie pictată manual, iar tetierele au un logo embosat care amintește că acest model de mașină face parte din ediția aniversară limitată.

Tot în bord avem și un sistem de navigație cu touchscreen de 6,1 inchi de la Alpine. Acest sistem dispune de Bluetooth, USB și DVD player. Cu toate că se mișcă destul de bine, are un design cam prea banal, iar interfața lui nu este una dintre cele mai prietenoase.

Toate schimbările aduse modelului MX-5 ediție limitată au rol pur cosmetic. Asta înseamnă că nu s-au adus alte îmbunătățiri de natură mecanică. Mazda păstrează, în continuare, tehnologia SkyActiv (șasiu și motor) pentru un alt vehicul care se preconizează că va apărea la anul. De aceea, pentru MX-5-ul nou apărut, compania a decis să continue folosirea cunoscutului motor de 2 litri și 158 de cai putere și a cutiei manuale cu 6 rapoarte.

Mazda MX-5 este o mașină cu motor aspirat natural, ceea ce înseamnă că, dacă vrei să beneficiezi de toți cei 158 de cai ai ei, trebuie să calci cu încredere pedala de accelerație. Acesta nu este un lucru rău, deoarece, la 7000 de rotații pe minut, descoperi adevărata putere a acestui automobil.

Mx-5 poate atinge suta de kilometri la oră în aproximativ 7,9 secunde. Există și o mică problemă la această mașină. Chiar și atunci când nu este decapotată, zgomotul tot se poate infiltra în interior, în special la viteze mai mari, ce sunt atinse, de regulă, pe autostradă. Suspensia, pe de altă parte, care este dotată cu amortizoare Bilstein obișnuite, se comportă destul de bine la drum și chiar și la viraje mai strânse.

O altă veste bună (pentru aceia dintre voi care vor o Mazda MX-5) este aceea că, deși are câteva dotări noi în plus, această mașină tot este mai ieftină cu aproximativ 376 de euro față de modelul cel mai de top de MX-5 ce poate fi achiziționat în prezent.

Distribuie acest articol: