carvertical VIN

RCA-ul ar putea deveni obligatoriu pentru orice sofer, nu doar pentru cei care sunt proprietari de masini, astfel incat sa fie rezolvate mai usor problemele care apar in cazul autovehiculelor conduse de mai multi soferi si situatiile in care sunt provocate daune de catre un conducator auto diferit de cel care detine masina.

In prezent, in momentul in care un autovehicul este imprumutat unui alt sofer si acesta provoaca daune, acestea sunt luate in calcul tot pe polita soferului proprietar, chiar daca acesta nu are nici o vina. Despagubirile sunt platite pe polita RCA a proprietarului, iar istoricul lui la volan va creste cu una sau mai multe clase de malus, in functie de daunele produse.
Companiile de asigurari doresc sa initieze un proiect pentru modificarea legii RCA, in asa fel incat raspunderea sa fie trecuta pe sofer si nu pe masina, asa cum se intampla in prezent. Asiguratorii considera ca e nevoie de o schimbare a legii si nu doar de o norma de supraveghere a pietei, care nu ar fi suficienta.
Daca va fi pusa in aplicare o astfel de masura, va creste numarul de polite RCA incheiate, avand in vedere faptul ca in Romania exista mai mult de 6 milioane de soferi cu carnete de conducere valabile la ora actuala. In schimb, numarul de autovehicule se ridica la 4,8 milioane.
Prin incheierea asigurarii RCA de catre orice sofer, indiferent daca este sau nu proprietarul unei masini, ar rezolva partial si problema romanilor care provoaca daune in afara tarii, conducand o masina asigurata la noi in tara.
In ultima perioada, companiile de asigurari s-au confruntat deseori cu situatii in care au trebuit sa plateasca despagubiri mari in urma unor accidente soldate cu vatamari corporale si decese, provocate de soferi romani care erau rezidenti in alte state.
Dezavantajul unei astfel de masuri este reprezentat de impunerea unor cheltuieli mai mari pentru familiile care detin o singura masina condusa de mai multi membri si care vor trebui sa incheie RCA fiecare in parte.
La sfarsitul lui 2012 existau 4,6 milioane de contracte de asigurare RCA valabile la noi in tara.

Distribuie acest articol: