Jantele de aliaj oferă un aspect aparte mașinii tale, după cum bine cred că știi deja. Ținând cont de faptul că sunt și mai scumpe și ceva mai pretențioase decât unele obișnuite, de tablă, trebuie să le acorzi o mai mare atenție și să le îngrijești periodic, dacă vrei să le păstrezi într-o stare cât mai bună.

Coroziunea este unul din dușmanii jantei de aliaj. Ea apare atunci când suprafața acesteia nu mai este intactă și a fost afectată de umezeală. Iată, deci, de ce spuneam, ceva mai sus, că este foarte important să fii atent la starea jantelor mașinii tale. Orice zgârietură sau ciobitură, oricât de mică ar fi ea, poate duce la apariția coroziunii, care, în timp, se va infiltra în toată janta, stricându-i inclusiv frumusețea, nu doar metalul.

Protecția împotriva chimicalelor

Anumite chimicale pot cauza distrugerea materialului din care este făcută o jantă și o pot expune la umezeală. Dintre acestea, putem aminti, ca principali vinovați, acizii. De regulă, riscul de a veni în contact cu astfel de substanțe este destul de redus în condiții normale de condus. Însă, uneori, din cauza procedeelor de întreținere defectuoasă a jantelor, se pot utiliza agenți de curățare care conțin acizi.

Este recomandat ca, dacă vrei să-ți cureți jantele acasă, să folosești numai soluții fără acizi, pentru a evita stricăciunile produse de aceștia. Data viitoare când mergi la un magazin specializat, cumpără un agent de curățare special conceput pentru întreținerea jantelor de aliaj, care să nu conțină nici un fel de acizi!

Sarea care se împrăștie pe suprafața carosabilului pe timp de iarnă este și ea o amenințare la adresa jantelor, așa că ar trebui să o cureți de pe ele cât mai des.

Înlăturarea zgurii

Zgura la care mă refer este cea care se adună în timp pe jante și care este rezultatul frecării dintre piesele metalice ale sistemului de frânare. Dacă aceasta nu este curățată periodic, în timp se va amesteca și cu alte impurități (praf, noroi etc.) și se va întări pe jantă. Apoi, în jurul lui, se va aduna umezeală, care se poate infiltra în janta de aliaj.

Pentru a scăpa de ea, poți duce mașina la spălătorie, sau poți curăța tu personal jantele acasă, folosind un șampon special și o perie moale. Această operațiune ar trebui făcută de cel puțin două ori pe an!

Prevenirea oxidării

Când stratul de aliaj de pe jantă suferă stricăciuni severe, cauzate de pietre sau alte obiecte contondente, apare oxidarea care, la rândul ei, poate duce la instalarea coroziunii. Oxidarea este o reacție chimică rezultată din combinarea aerului cu apa. Deși nu cred că putem evita astfel de neplăceri, am putea spune că singura soluție ar fi să conducem numai pe drumuri asfaltate.

După fiecare curățire a jantelor de aliaj, nu uita să le dai cu ceară, pentru protecție. De asemenea, dacă observi urme de oxidare, nu mai sta pe gânduri: ia jantele și du-le imediat la un service specializat pentru a fi reparate, până nu vor fi complet afectate de coroziune!

Distribuie acest articol: