Acest articol te va ajuta sa decizi daca merita sa cumperi piese de motocicleta folosite!

Cati oameni de acolo si-au petrecut viata de motociclist zgariind in jurul valorii de piese de motociclete folosite pentru a mentine o gramada de gunoi, doar pentru a putea obtine fixarea lor de echitatie pe un camp, sau o bucata de pamant rezidual? Chiar si atunci am pus la indoiala intelepciunea de a obtine piese de schimb pentru aproape nimic, doar pentru a vedea cum motocicleta ma lasa balta dupa 5 minute!

Reteaua mondiala a pieselor de moto folosite…

Acum, lucrurile au evoluat si traim intr-o epoca in care orice poate fi cumparat de pe internet, chiar si piese de motociclete uzate! Dar reprezinta ele cu adevarat un raport calitate-pret? Scopul meu in acest articol este sa va prezint parerile mele pe aceasta tema, rezultatele unui mic exercitiu de verificare a preturilor si cateva dintre site-urile care, in opinia mea, reprezinta un bun punct de plecare daca sunteti in cautarea unei piese second-hand pentru motocicleta dumneavoastra.

Inainte de a continua, da-mi voie sa ma urc pe tribuna mea. Ca orice vehicul care circula pe sosea, performanta unei motociclete se bazeaza pe buna functionare a mii de piese, mari si mici. Piesele defecte la o masina sunt adesea neplaceri care il impiedica pe proprietar sa se bucure de utilizarea deplina a vehiculului. Piesele defecte la o motocicleta pot insemna o tragedie pentru soferul acesteia si daune importante pentru masina. Siguranta si securitatea oferita de patru roti la fiecare colt nu exista atunci cand roata din spate a unei motociclete se blocheaza la 110 km/h, derapand fara control si aruncandu-si conducatorul.

Fi inteligent, fi acoperit…,

In calitate de proprietar, conducator si asigurat al motocicletei dumneavoastra, merita sa fiti un consumator inteligent in ceea ce priveste achizitiile si reparatiile. Faceti din aceste puncte o parte obisnuita a rutinei dumneavoastra: Cunoasteti cat mai multe informatii despre istoricul modelului pe care il detineti deja sau pe care va ganditi sa il cumparati. Obtine si pastreaza toate chitantele de vanzare, informatiile de garantie si manualele de service.

Cat de vechi este prea vechi?

Poti gasi pe internet piese de schimb pentru, sa zicem, un Suzuki GS1100E din 1980? Se pare ca da, deoarece exista o marturie care spune acest lucru pe unul dintre site-urile web ale comerciantilor de piese. Intotdeauna sunt putin sceptic cu privire la aceste marturii, asa ca am decis sa folosesc acest model si sa fac o verificare rapida pe comerciantii online pentru a vedea daca piesele pentru aceasta motocicleta sunt disponibile, plus sa obtin cateva cotatii de la unii dintre furnizorii de piese de motociclete second-hand.

Nu am fost atat de surprins de rezultate. Am incercat sa localizez un arbore cotit nou pentru Suzuki si nu am reusit sa obtin nimic de la cinci retaileri online. Totusi, unul a venit cu marfa si cu un pret!

De la piese noi la piese second hand

Aveam o idee despre pretul unui arbore cotit nou pentru Suzuki, asa ca acum tot ce trebuia sa fac era sa trimit cateva e-mailuri catre potentiali furnizori de piese de motocicleta second-hand. Raspunsul a fost insa putin dezamagitor. Am trimis e-mail-uri la 4 site-uri, 2 care vindeau propriul stoc de piese de motociclete uzate si doua care erau conectate la un serviciu de gasire a pieselor cu alte santiere de recuperare. Cei doi care vindeau din stocul propriu pe teren au fost foarte amabili si receptivi, dar nu aveau piesa respectiva disponibila. Serviciile de cautare a pieselor au fost, de asemenea, foarte receptive, am primit imediat e-mailuri prin care mi se spunea ca voi fi contactat in scurt timp de catre celelalte centre de recuperare din cadrul serviciului. Si iata ca e-mailurile au inceput sa curga! Din pacate, niciunul dintre ei nu avea piesa pe care se presupune ca o cautam.

Inca astept…..

La momentul redactarii acestui articol inca astept ca cineva sa-mi spuna ca are un arbore cotit folosit pentru motocicleta Suzuki din 1980 pe care am „detinut-o” pentru experiment. Intre timp insa am reusit sa imi fac o idee despre cat ar costa un arbore cotit folosit pentru motocicleta respectiva (daca as putea face rost de unul). Pretul a fost mai putin de jumatate din cel al unuia nou, dar aceasta oferta a venit cu cateva conditii atasate. De exemplu, fara garantie (asteptata), pretul ar varia in functie de starea (asteptata) si asa mai departe. Nimic iesit din comun, de fapt.

Concluzii

Concluziile mele personale in urma acestui exercitiu sunt ca poti economisi o multime de bani daca cauti piese de motocicleta second-hand pe internet, DAR motocicletele mai vechi (cum ar fi Suzuki 1980) s-ar putea sa nu fie cele mai usor de obtinut piese second-hand; cu toate acestea, daca aveti o motocicleta care are, sa zicem, 5 ani vechime si una dintre marcile obisnuite.

Distribuie acest articol: