Multi oameni presupun ca ciclismul montan este un sport palpitant si periculos. Intr-adevar, daca ai urmarit acest sport, potentialul de pericol exista, insa cei mai experimentati ciclisti stiu ca acest lucru nu inseamna ca accidentele sunt inevitabile. In realitate, majoritatea ciclistilor de munte merg responsabil si iau toate masurile de precautie necesare pentru a ramane in siguranta, astfel incat numarul de accidente sa nu fie atat de mare pe cat ai putea crede.

Cat de periculos este ciclismul montan?

Statisticile spun multe despre accidentarile cu bicicleta de munte. Adevarul este ca ciclismul montan are o rata mult mai mica de accidentari fata de alte sporturi, care nu sunt percepute ca fiind foarte periculoase sau predispuse catre accidentari. Statistic, urmatoarele sporturi au rate mai mari de accidentare decat ciclismul montan:

  • Baseball
  • Fotbal
  • Rugby
  • Ciclism rutier

Cele mai frecvent intalnite accidentari in randul ciclistilor de munte

  • Eroarea ciclistului: erorile nu pot fi evitate in totalitate, nici macar de ciclistii experimentati. Un moment de pierdere a concentrarii, graba si lipsa verificarii corespunzatoare a bicicletei dinainte de o cursa, toate acestea pot provoca intr-adevar un accident grav.
  • Lipsa de experienta a ciclistului: la fel ca in orice alt sport, cu cat practici mai mult ciclismul montan, cu atat te vei descurca mai bine. La inceput, este normal sa ai accidente ocazionale pur si simplu pentru ca nu ai experienta.
  • Terenul: ciclismul montan se desfasoara pe multe tipuri diferite de teren, inclusiv pamant sau pietris, pante abrupte de munte, cu radacini si ramuri ce pun obstacole importante in calea ciclistului, trasee inguste cu viraje abrupte si alte obstacole create de om sau naturale care pot impiedica bunul mers al unei curse. Acestea fiind spuse, ciclistii de munte avansati sufera cele mai multe rani – in primul rand pentru ca abordeaza cel mai dificil teren.
  • Problemele mecanice: Chiar daca ai o bicicleta de munte de buna calitate, aceasta trebuie inspectata regulat pentru a te asigura ca starea componentelor si a mecanismelor este una excelenta. Nu este cazul sa faci compromisuri, indiferent daca faci mountain biking ca hobby sau concurezi competitiv.

Concluzia este ca, daca mergi prea repede, daca bicicleta ta nu este configurata corect, daca nu te uiti inainte sau nu urmaresti un traseu de coborare din timp, sau daca incerci ceva dincolo de nivelul tau de experienta, poti avea probleme din cele mai variate, de la simple zgarieturi la accidente complicate, care se lasa cu fracturi (desi acestea sunt mult mai rare).

Cel mai bun mod de a evita aceste accidentari este sa o abordezi mountain biking-ul cu precautie, adecvat experientei tale, sa iei acest sport in serios si sa te informezi cu atentie, in prealabil, despre orice traseu intentionezi sa parcurgi. Aceasta este mentalitatea potrivita pentru mountain biking – daca ai reusit sa o stapanesti, mai ai nevoie doar de echipamentul potrivit.

Distribuie acest articol: