carvertical VIN

Când vine vorba de cumpărarea unei mașini second hand, este de obicei un proces dificil. Mulți șoferi caută cel mai bun compromis. Mașina ideală este atât accesibilă cât și cât mai nouă posibil. Starea generală a mașinii este adesea descrisă de kilometraj. Dar acest lucru este adesea uitat sau pur și simplu trecut cu vederea. Cumpărătorii pot cheltui mult mai mult decât merită de fapt mașina dacă kilometrajul este modificat.

De ce este important să verificați kilometrajul unei mașini înainte de a o cumpăra?

Fiecare vehicul fabricat are un contor de parcurs care arată câte mile sau kilometri a parcurs acea mașină în timpul vieții sale. Citirea contorului de parcurs  reflectă uzura fiecărui automobil. Cu toate acestea, kilometrajul este adesea modificat, ceea ce duce la costuri de funcționare imprevizibile. O mașină poate trece de la a fi un chilipir la un dezastru financiar în câteva secunde. De exemplu, o mașină cu 100 000 de mile sau kilometri dați înapoi poate fi imprevizibilă și foarte costisitoare de întreținut ( chair daca acum poti plati RCA in rate ).

De asemenea, va fi indezirabilă atunci când vine vorba să fie vândută din nou în viitor.

Metodologia de cercetare

carVertical, compania care verifică istoricul mașinilor prin VIN, a efectuat cercetări pentru a afla ce mașini sunt cel mai frecvent modificate la kilometraj. Datele au fost colectate din baza de date extinsă a carVertical. Lista a arătat procentul de mașini cu kilometrajul modificat în funcție de model – pe baza tuturor modelelor de mașini analizate.

Au existat peste jumătate de milioan de rapoarte analizate în ultimele 12 luni (octombrie 2019 – octombrie 2020). carVertical a colectat date de pe diferite piețe din întreaga lume, inclusiv: Polonia, România, Ungaria, Franța, Slovenia, Slovacia, Republica Cehă, Letonia, Bulgaria, Ucraina, Serbia, Germania, Croația, Rusia și Statele Unite ale Americii.

TOP 15 Cele mai frecvente modele de mașini cu kilometrajul modificat

Iată o imagine a  celor mai frecvente modele de mașini cu kilometrajul modificat. Cumpărătorii de mașini second-hand ar trebui să verifice kilometrajul online înainte de a continua cu o tranzacție.

Top 15 a celor mai frecvente modele de mașini cu kilometrajul modificat

Următoarele rezultate arată că mașinile din Germania sunt printre cele mai frecvente vehicule cu kilometrajul modificat. O altă observație interesantă este segmentarea mașinilor. Mașinile din segmentul Premium sunt mult mai des modificate decât cele din clasa Economy. Luxoasele serii BMW 7 și X5 sunt cele mai susceptibile de a fi modificate de către dealeri fără scrupule. Cumpărătorii de mașini de lux pot fi loviți de mari probleme financiare dacă mașina pe care au cumpărat-o a fost vizată de frauda kilometrajului.

Compararea modelelor de mașini cu kilometrajul cel mai des modificat în funcție de anul de producție

Unul dintre factorii cheie ai kilometrajului unei mașini este vârsta. Mașinile mai vechi tind să fie modificate mai frecvent. Studiul a dezvăluit că cele mai multe vehicule Premium cu kilometrajul modificat sunt mai vechi decât mașinile din clasa economică.

Compararea modelelor de masini cu km cel mai des modificat in fucntie de anul de productie

După cum arată datele, mașinile mai vechi din clasa Premium sunt cele mai afectate de frauda kilometrajului. Cele mai populare BMW-uri sunt modificate când au între 10 și 15 ani. Modelele Mercedes-Benz din clasa E văd de obicei modificări la kilometraj pentru modelele din 2002-2004. Aceasta este o alegere mai veche pentru dealerii auto frauduloși.

Mașinile din clasa Economy cu kilometrajul modificat sunt puțin mai noi. Datele pentru modelele Volkswagen Passat, Skoda Superb și Skoda Octavia arată că aceste mașini sunt cel mai frecvent modificate în timpul primului lor deceniu de rulare.

Compararea modelelor de mașini cu kilometrajul cel mai des modificat în funcție de tipul de combustibil

Vehiculele diesel sunt concepute pentru a parcurge distanțe mult mai mari și acest lucru duce la un procent mai mare al modificarii kilometrajului. Este foarte comun să vezi vehicule importate din țările vest-europene după ce parcurg mai mult de 300 000 mile/kilometri. Cu un contor de parcurs dat înapoi, valoarea acestor mașini poate fi mărită semnificativ.

Compararea modelelor de masini cu km cel mai des modificat in fucntie de tipul de combustibil

Datele care arată autovehiculele cu kilometrajul modificat în funcție de tipul de combustibil reflectă selecția specifică a autovehiculelor din Europa Centrală și de Est. Șoferii din țările occidentale vând vehicule cu kilometri mari și întreținere costisitoare. Aceste mașini cu kilometraj fals aterizează de obicei în țări din estul Europei.

Unele mașini, precum Audi A6, Volkswagen Touareg și Mercedes-Benz E-Class sunt aproape toate pe motorină. Există doar câteva procente din variantele pe benzină cu kilometraj modificat. Decalajul masiv dintre diferitele tipuri de combustibil înseamnă că există un risc mai mic de a lua o mașină pe benzină cu un kilometraj modificat.

Compararea cazurilor de mașini cu kilometrajul modificat în funcție de țară

Cele mai frecvente fraude de kilometraj pot fi observate în Europa Centrală și de Est. Țările din Occident suferă mai puțin din cauza problemei modificarii kilometrajului.

Compararea cazurilor de mașini cu kilometrajul modificat în funcție de țară

Cele mai mari probleme cu modificarea vizibila a kilometrajului se văd pe piețele unde sunt importate mașini second hand din Europa de Vest. Una din zece mașini din România și Letonia e posibil să aibă kilometrajul modificat.

Concluzie

Frauda kilometrajului afectează piața automobilelor prin supraevaluarea a sute de mii de mașini în fiecare an. Asta înseamnă că cumpărătorii de mașini second-hand sunt păcăliți să cheltuiască prea mulți bani pe mașina lor, iar banii ajung de obicei pe piața neagră.

Distribuie acest articol: