carvertical VIN

Ai nevoie sa inlocuiesti piese  pentru motociclete? Achizitionarea unor piese noi pentru motociclete pentru a inlocui unele vechi  este o decizie majora in special in randul persoanelor care nu au detinut niciodata motociclete pana acum. Se stie deja ca discutia legata de piese motociclete este foarte ampla insa astazi doresc sa iti vorbesc despre  elementele de baza a anvelopelor pentru motociclete, o piesa de rezistenta si extrem de importanta.

Exista atat de multe piese importante pentru o motocicleta, dar care dintre ele sunt probabil mai vitale pentru siguranta si performanta decat orice altceva? Anvelopele tale, stii, piesele care ating pamantul si te fac sa te misti. Stiti ca anvelopele tale contribuie mai mult decat la aspectul dragut al motocicletei si, deoarece acestea sunt o parte esentiala pentru conducerea motocicletei, s-ar putea sa iti doresti o idee despre ele, cum sunt facute, cum ajuta etc.

Cel putin, ar trebui sa stii cu siguranta pasii de baza pentru ingrijirea lor, deoarece ignorarea unor lucruri precum presiunea si uzura anvelopelor poate duce la performante slabe si, cel mai rau, la o explozie periculoasa.

anvelope pentru motociclete

Piesele anvelopei tale

Pentru a functiona corect, o anvelopa trebuie sa fie mai mult decat o bucata rotunda de cauciuc infasurata in jurul rotilor. Probabil ca stii deja putin despre asta, dar pentru a intelege pe deplin complexitatea unei anvelope moderne, examinarea acestei parti este esentiale pentru fiecare anvelopa. Toate anvelopele au patru parti principale, inclusiv banda de rulare, carcasa, talonul si peretele lateral.

Banda de rulare este cea care te face sa functionezi bine cu motocicleta, deoarece carcasa exterioara este cea care impinge acele mile de drum in urma ta. Carcasa este franghia de sub suprafata de rulare si va umple cauciucul pentru a-si mentine structura. Siragul conecteaza anvelopele la rotile dvs., in timp ce peretele lateral, pe care majoritatea oamenilor il cunosc, sustine greutatea bicicletei dvs. cu un siding puternic si ferm.

Multe motociclete moderne folosesc in carcasa modele numite constructii cu strat de partinire, care sunt o serie de corzi care ruleaza la un unghi de 30-45 de grade fata de linia centrala a benzii de rulare. Acest design creeaza un perete lateral mai puternic si o anvelopa de obicei mai ieftina, astfel incat veti avea mai mult sprijin atunci cand atingeti drumul si faceti viraje puternice.

Folosirea anvelopelor potrivite

Inainte de a alege o anvelopa, asigura-te ca verify specificatiile pe care ti le ofera manualul proprietarului pentru a vedea ce dimensiuni corespund motocicletei tale. Vei avea nevoie de cele cu inaltimea si latimea dreapta a peretelui lateral, altfel motocicleta ta ar putea fi nesigura la mers si nu va avea performante aproape la fel de bune.

Presiune roti motocicletePresiune

Ar trebui sa iti verifici presiunea in anvelope in mod regulat, cel putin o data pe luna, pentru a te asigura ca anvelopele dureaza mai mult si pentru a-ti asigura o deplasare mai sigura.

Poti verifica presiunea anvelopelor la o statie de service, dar, din motive de comoditate, iti recomand sa obtii un manometru pentru anvelope.

Aceste instrumente utile sunt de obicei destul de ieftine si ofera o citire exacta atunci cand testezi o anvelopa rece pe o motocicleta care nu a fost condusa de cateva ore.

Daca observi ca presiunea ta este mai mica decat presiunea recomandata de producator, du motocicleta la o statie de service sau utilizeaza propriul compresor de aer daca detii unul.

Cand sa-ti schimbi anvelopele

Uneori, din cauza uzurii sau doar a batranetii, anvelopele sunt pur si simplu prea batute pentru a continua sa circule. Pentru a verifica uzura anvelopei, anvelopele moderne au bare de uzura pentru a iti spune cand banda de rulare este prea subtire. Daca ai o banda de rulare mai mica de 1/16 „in orice punct al anvelopei, nu este sigur sa calatoresti si ar trebui sa o inlocuiesti imediat. Daca ai anvelope mai vechi care nu au bare de uzura (orice anvelopa mai veche de 5 ani), ar trebui sa le inlocuiesti imediat sau cel putin sa iti duci motocicleta la reprezentanta.

Ca si in cazul oricarei parti a motocicletei tale, intretinerea si verificarea diligenta a anvelopelor sunt esentiale pentru a maximiza viata, performanta si fiabilitatea motocicletei, precum si propria siguranta.

 

 

Distribuie acest articol: