A fost o vreme, în istoria umanității, când nu acordam prea multă atenție acțiunilor noastre și când nu prea ne gândeam la problemele de mediu, spre exemplu. Pe-atunci, grija noastră nu era să ne păstrăm planeta cât mai sănătoasă, fără a o transforma într-un iad neospitalier. Eram, mai degrabă, concentrați pe alte lucruri. Cum ar fi crearea unor concepte auto atât de nebune, încât erau prea interesante și prea frumoase să nu fie admirate non-stop.
Asta se întâmplă când lași omului mână liberă, când fiecare designer poate să-și folosească imaginația la capacitate maximă, neîngrădită de tot felul de reguli după care, în mod normal, s-ar ghida. Te invit să vezi numai câteva din zecile (dacă nu chiar sutele) de concepte auto care au fost create de-a lungul timpului. Nu uita să îți spui părerea ta despre ele! Să începem…
1. Ford Probe
Orice avion de luptă ar fi avut motive să fie invidios pe Probe. Acesta avea o aerodinamică mai bună decât multe dintre avioanele militare ale perioadei în care a apărut. Era o mașină de 4 locuri, cu un coeficient aerodinamic foarte scăzut, comparativ cu alte modele. Și, dacă o priveai dintr-un anumit unghi, nici nu părea că merge pe șosea, ci că plutește!
2.
Era o versiune mai sportivă a modelului de mici dimensiuni Alfasud, oferindu-le pasagerilor o priveliște foarte bună în jur, datorită cabinei sale ca de avion. Probabil era și o plăcere să o conduci, dar numai pe timp de seară sau în zilele răcoroase. Aparent, vehiculul nu avea și aer condiționat, ceea ce îl putea transforma într-o saună când temperatura de-afară era prea ridicată.
3. Ferrari 512 S Modulo
Un model de mașină cu un design bizar. Era aproape plată, fiind cam imposibil de condus, pentru că nu prea aveai loc să intri sau să stai în ea. Frumoasă ca forme, dar nepotrivită pentru mulți dintre noi, în special dacă eram mai… rotunjori de fel. Bună de pus pe aleea din fața casei pentru a fi admirată. Nasol dacă uitam că este acolo și parcam peste ea!
4.
Lista de ingrediente a Aztec-ului cuprindea următoarele: fibră de carbon, Kevlar, aluminiu și… o minte un pic nebună (a celui care a creat-o). Reprezenta foarte bine anii ’80. Pasagerul și șoferul stăteau poziționați în cabine separate, aflate una lângă alta. Un pic mai complicat era cu vorbitul. Dacă doreai să-i spui ceva celui de lângă tine, trebuia să folosești sistemul de comunicații încorporat.
Sub capotă avea un motor de 250 de cai putere de la Audi, în 5 cilindri. Nu s-a intenționat niciodată ca mașina să fie produsă în serie, dar un multimilionar japonez s-a gândit că ar fi potrivită pentru el și a comandat 50 de bucăți (din care s-au fabricat numai 18).
5. Ford GT90
Motor supra-alimentat de 720 de cai putere, V12, accelerație de la 0-100 în 3,1 secunde. Performanțe demne de Bugatti, cu mult timp înainte că acesta să existe!
6. BMW GINA
Numele GINA nu are legătură cu o mândră, ci este un acronim de la „Geometry and functions in N Adaptations”. Cu alte cuvinte, să înțeleagă tot românul, „Geometrie și funcții în N Adaptări”. Caroseria mașinii nu era construită din materiale obișnuite, rigide, tari, cum este tabla, ci dintr-un material ca o țesătură, foarte durabil, rezistent la temperaturi foarte mari sau scăzute.
Rezultatul a fost o mașină care își putea schimba forma mulțumită unui cadru mobil.
7. Volkswagen Aqua
După cum îi spune și numele, un vehicul amfibiu, numai bun de băgat la apă. De fapt, pentru asta a și fost conceput. Datorită pernei de aer pe care o avea, se putea merge cu ea pe apă, zăpadă, gheață, dar și pe alte suprafețe mai solide, cum ar fi șoseaua, la o viteză maximă de 99 de kilometri pe oră.
Unde mai pui că era și foarte ecologică, având în dotare două motoare cu hidrogen!
8. Fiat Eye
Fiat Eye era un concept bizar. Chiar și pentru categoria despre care discutăm aici. Nu ți-aș fi recomandat să-l cumperi dacă voiai să agăți gagici cu el. Era destul de nepotrivit pentru asta, ținând cont de faptul că nu are decât un singur loc și două roți, un fel de bicicletă futuristică.
Cu toate astea, Eye părea un vehicul sofisticat. Se menținea stabil pe același principiu utilizat de Segway și, pe lângă asta, toate comenzile sale puteau fi controlate vocal!
9. Peugeot Honey-B
Mașina care seamănă cu o albină. Serios, uită-te la formele ei! Plus de-asta, o trădează și numele. Un SUV bizar, propulsat de hidrogen, cu tracțiune integrală și geamuri panoramice. Din el vezi totul, dar și alții de văd pe tine!
10. Buick Centurion
Genul de mașină care ar fi atras atenția tuturor, oriunde ar fi fost parcată. Concepută în 1956, era vopsită în două culori și avea un motor de 325 de cai putere, V8. Perfectă dacă erai fanul unor linuțe la semafor!
Interesante concepte! Mi-ar fi placut sa vad pe strazi o masina precum BMW Gina.