carvertical VIN

În 2013, China a produs un număr impresionant de mașini: 18,7 milioane. Asta înseamnă undeva pe la 22,7% din producția globală de mașini. Multe dintre modelele scoase de ei au provenit de la companii de care nimeni nu a auzit, însă au existat și unele care seamănă izbitor de mult cu diverse autovehicule produse în Europa.

De la copii de Mini One, până la cele de Rolls-Royce, am ales în continuare unele dintre cele mai celebre și copiate modele de mașini pe care le-au făcut chinezii în ultima vreme. Dacă sunt chiar atât de asemănătoare sau nu, rămâne să vă dați și voi cu părerea după ce le veți vedea.

Este legal ceea ce fac chinezii?

În ceea ce privește domeniul auto, aparent nu există legi exacte care să protejeze drepturile intelectuale și de autor, dar, conform unui avocat specializat în astfel de spețe, există Convenția de la Berna, care protejează lucrările literare și de artă. În mod normal, această convenție ar trebui luată în calcul și ar trebui să se respecte acele legi de proprietate intelectuală invocate mai sus.

Totul este foarte ușor de spus în teorie. Dar este foarte greu de făcut în practică. Sunt atât de mulți factori de luat în considerare atunci când vine vorba de a arăta că cineva a furat într-un mod cât mai evident designul unei mașini de la o altă companie, încât nu se poate dovedi atât de ușor acest lucru. În unele țări, legile sunt făcute să se respecte. În altele, chiar dacă acestea există, se pare că nu li se oferă prea mare atenție!

Vi se par cunoscute aceste mașini? Cât de mult seamănă între ele?

JAC A6 și Audi A6 – Sunt unele companii care nu se decid prea ușor ce mașini să copieze mai exact, așa că par a alege una la întâmplare. Nu este și cazul chinezilor de la JAC, care au decis că cea mai mișto mașină pe care ar putea-o reproduce la ei țară este Audi A6.

Exact, ei și-au numit noul model A6, după mașina cu același nume produsă în Germania. JAC A6 nu este doar o coincidență de „botez”, ci chiar seamănă ca două picături de apă cu bolidul german!

BAIC X424 și Jeep Cherokee – Un alt model preferat de chinezi și copiat la greu, este Jeep-ul Cherokee. BAIC X424 se aseamănă foarte bine nu doar cu acesta, ci pare a fi combinat și cu un pic de Jeep Wrangler. Probabil cei de la BAIC s-au gândit că pot satisface mai ușor dorințele și gusturile clienților lor prin această combinație inedită!

BYD S7 și Lexus RX – Trebuie să recunoaștem că, din când în când, mai avem parte și de anumite surprize. Probabil chinezii își fac anumite procese de conștiință și ajung la concluzia că nu e frumos să copiezi chiar în halul ăsta o mașină, așa că încearcă să fie puțini mai creativi și să adauge propria lor tușă artistică.

Minunea nu durează, însă, prea mult. Așa după cum este și cazul de față. BYD S7 pare o mașină diferită de original. Numai din față. În rest, rămâne o copie destul de fidelă a lui Lexus RX.

Geely GE și Rolls-Royce Phantom – Vă doriți luxul dintr-un Rolls-Royce Phantom, dar nu prea aveți vreo 305000 de lire în buzunar? Nici o problemă, vin cei de la Geely să vă salveze! Noul Geely GE este fratele geamăn (născut în China, e drept) al lui Phantom. Dacă ne uităm un pic la cele două modele, s-ar putea să nu observăm prea multe diferențe.. ci foarte mult asemănări.

Lifan 330 și MINI – Aceleași faruri rotunde, aceeași grilă față și aceeași formă obraznică de hatchback. La ambele. Singura diferență este că Lifan 330 arată mai mult ca un MINI de generația a 2-a. A, și are 5 uși. Aici i-o luase înainte lui MINI. Dar cam aici ne oprim cu deosebirile..

Chery Riich M1 și Toyota Yaris – M1 este un hatchback de mici dimensiuni, destinat persoanelor care se deplasează mai mult în oraș. Poate că din față nu seamănă prea tare cu Yaris-ul (fiind mult mai urâtă), dar dacă o privim din alte unghiuri (spate), ne vom da seama imediat că este o copie la indigo a modelului de la Toyota. Din fericire, nu cred că Toyota are de ce să se teamă, pentru că nu văd M1 ca fiind un model care să fie la concurență cu Yaris-ul.

Zotye T600 și Volkswagen Touareg – Modelul chinezesc este o combinație între două mașini germane: Audi Q5 și VW Touareg. Asiaticii au făcut un melanj între cele două, din care le-a rezultat ceva „nou”. Până când și culoare maro seamănă foarte mult cu cea de la Volkswagen. Dar e doar o coincidență. Nu? Nu.

Brilliance V5 și BMW X1 – Ca fapt divers, Brilliance este partenerul BMW în China. Modelul X1 a ajuns pe piață chinezească datorită acestui parteneriat, așa că este destul de interesant că Brilliance a dorit să scoată propriul rival direct pentru BMW X1. Așadar, nu ar trebui să ne mire cât de mult seamănă cele două mașini. Evident, V5-ul este mult mai ieftin decât X1, dar este disponibil numai în China.

Distribuie acest articol: