In ce priveste skateboardingul, parerile sunt, adesea, impartite. Copiii, adolescentii, si unii adulti, considera ca este un sport grozav de aventuros si interesant. Parintii, de multe ori, se tem ca este extrem de periculos, iar multi oameni pur si simplu se amuza copios vizionand videoclipuri cu skateboarderi care fac sarituri riscante sau experimenteaza cazaturi din care, surprinzator, scapa cu viata. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu stiu foarte multe despre mersul pe skateboard si istoria sa, asa ca iata cateva lucruri interesante despre acest sport:
- Ca sa ai o idee cum arata prima varianta de skateboard, imagineaza-ti patru roti batute in cuie pe placi de lemn. La momentul respectiv, acest skateboard rudimentar includea si o cutie folosita pentru echilibru si dirijare insa, in timp, aceasta a disparut.
- Folosit mai intai de copii, skateboard-ul a ajuns mai apoi la surferi, care au inceput sa il foloseasca pe pante abrupte atunci cand valurile nu erau suficient de inalte.
- Designul skateboard-ului s-a schimbat considerabil in timp. Partea din spate a placii a fost curbata pentru o manevrare mai usoara, iar centrul a devenit usor convex pentru ca o varietate de scheme sa fie efectuate mai usor. Odata cu introducerea rotilor de poliuretan, skateboardul a devenit mult mai usor de folosit, crescand in popularitate.
- Cresterea in popularitate a skateboardului a condus, eventual, la crearea unor parcuri pentru skateboarding. Primele parcuri de acest gen au aparut in SUA la inceputul anilor 1970, si includeau o serie de obstacole specifice pentru acest sport.
- Printre primii skateboarderi profesionisti s-au numarat si femei. Cateva nume proeminente in acest sens sunt Peggy Oki, Carabeth Burnside, Elissa Steamer, si Patti McGhee. In anii recenti, competitiile mari de skateboarding au devenit mult mai incluzive ca in trecut, iar numarul de skateboarderi profesionisti de gen feminin este in crestere.
- Cea mai populara manevra din skateboarding, Ollie, a fost inventata din greseala, in 1978, de catre Alan Gelfand, poreclit Ollie, lovind cu piciorul spatele skateboard-ului si sarind impreuna cu placa.
- Odata cu inventarea manevrelor din ce in ce mai periculoase, si a accidentarilor frecvente, skateboarding-ul a scazut in popularitate la finalul anilor 1970, iar multe parcuri au fost inchise.
- In prezent, skateboarding-ul este printre cele mai populare activitati pentru adultii tineri. Este estimat ca, global, exista 85 milioane de persoane care folosesc regulat skateboard-ul. Desi o buna parte au sub 18 ani, nimeni nu poate spune ca skateboarding-ul nu este un sport popular!
- Recordul pentru cele mai multe trepte pe care a fost efectuat un Ollie este detinut de skateboarder-ul profesionist american Aaron Homoki, care a sarit peste 25 de trepte.
- Recordul pentru cel mai lung ollie din lume (5 metri) este detinut de Jordan Hoffart.
- Cu toate ca este privit ca un sport periculos, skateboardingul are si multe beneficii pentru sanatate. Printre acestea se numara cresterea rezistentei fizice si a tolerantei la durere, imbunatatirea coordonarii, echilibrului, si flexibilitatii, si imbunatatirea concentrarii si atentiei.