carvertical VIN

Deținerea și utilizarea unui vehicul implică niște cheltuieli pe termen lung. În primul rând, înainte de a ajunge acolo, avem nevoie de o sumă de bani pentru a-l achiziționa. După cum bine știm, nici o mașină nu este ieftină, mai ales dacă facem referire la salariile relativ mici pe care multă lume le primește în țara noastră.

Așadar, într-o astfel de situație, suntem nevoiți să împrumutăm banii necesari de la bancă. Asta înseamnă cheltuieli pe viitor cu ratele pe care trebuie să le plătim instituției care ne-a creditat pentru stingerea datoriei pe care o avem față de ea. Mai apoi, apar și alte costuri, pe lângă cel menționat anterior: asigurarea, piesele de schimb și, evident, carburantul. Nu putem să uităm de benzină sau motorină, fără acestea automobilele neputând să se miște din loc.

Cum nici ele nu sunt tocmai ieftine, nu este de mirare că mulți șoferi recurg la tot felul de artificii pentru a încerca să-și facă mașinile să consume mai puțin carburant zi de zi. Aparent, de fiecare dată când benzina se scumpește, apar și diverse oferte la tot felul de „dispozitive minune” care promit îți facă mașina să consume 1 litru la suta de kilometri.

Ok, poate a fost o exagerare, dar, cu siguranță, promisiunile în cauză sunt, de cele mai multe ori, „trase de păr”. Oare de câte ori nu am auzit astfel de povești? Pe la televizor nu prea apar anunțuri la acest gen de dispozitive, dar internetul abundă în ele. Toate par să fie ultimul răcnet în materie de tehnologie și cei din spatele lor fac fel și fel de afirmații cu privire la performanțele pe care le poate obține mașina ta dacă le cumperi și le montezi pe ea.

Cândva, nu foarte demult, exista o legendă despre un așa zis carburator care făcea orice vehicul care-l utiliza să poată parcurge o distanță de 320 de kilometri cu doar 4 litri de combustibil în rezervor. Dar, se pare că marile firme producătoare de automobile și benzinăriile nu erau de acord cu el, așa că au făcut tot posibilul pentru a-l ține departe de ochii noștri.

Evident, carburatorul în cauză nu există și nici nu a existat vreodată în istoria recentă a omenirii. După cum deja amintisem, este doar o legendă. Singurul adevăr din spatele povestioarei pe care v-am spus-o până acum este acela că, în anii ’30, cineva a patentat un dispozitiv similar, dar acesta nu a fost produs niciodată și nu există nici măcar un singur prototip fizic.

Între timp, patentul a expirat și nici o persoană nu și-a exprimat interesul în a-l reînnoi. Nu vom ști niciodată de ce, dar putem specula: posibil să nu fi fost o invenție fezabilă. Cu toate acestea, vedem în continuare dispozitive de tipul „carburatorului miracol” pe piață. De ce? Pentru că funcționează? Nu aș crede asta.

Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar, atât timp cât vor exista oameni naivi, care să creadă în așa ceva, vor exista și indivizi dubioși care să le ia banii pe tot felul de porcării. Dispozitivele din prezent sunt fie electronice, fie magnetice sau folosesc tehnologii de atomizare a combustibilului pentru o ardere mai eficientă a lui. Mă rog, așa sunt ele lăudate, repet, eu nu cred în ele.

Ce au în comun? Păi, în primul rând, promit să te ajute să economisești carburant. Doi, nu funcționează. Să lămurim un lucru: motorul pe care îl are mașina ta nu este o invenție foarte nouă. Din contră, are o vârstă destul de respectabilă. Ceea ce înseamnă că, teoretic, de-a lungul anilor, a tot fost îmbunătățit și răs-îmbunătățit până să ajungă la performanțele din prezent.

Deci, în mod normal, cred că inginerii care au lucrat la el în tot timpul ăsta au reușit să găsească diverse modalități prin care să-l facă să consume mai puțină benzină sau motorină. Nu mai este nimic neobișnuit să vedem motoare performante și economice. Totuși, este o diferență între cifrele pe care le dau, oficial, producătorii de automobile și cei care fac dispozitivele de economisire a carburantului.

Acestea nu sunt, nici pe departe, asemănătoare. Nici măcar apropiate nu sunt. Dacă există cineva care vine să-ți spună că poți economisi cu până la de 3 ori mai mult combustibil prin utilizarea acelor dispozitive, minte. Așa ceva, cel puțin în zilele noastre, nu este posibil!

Știu că este destul de tentant să vreți să cumpărați un dispozitiv de acest gen, dar sfatul meu este acela de a nu arunca banii pe fereastră. Nu există miracole din astea! V-aș recomanda să vă țineți banii în buzunar și să-i cheltuiți pe ceva mult mai util!

Distribuie acest articol: