Guvernul inchide portita prin care romanii puteau scapa de plata timbrului de mediu prin „partaj voluntar”

Guvernul inchide portita prin care romanii puteau scapa de plata timbrului de mediu prin „partaj voluntar”

Autovehiculele dobandite prin partaj nu vor mai fi scutite de la plata timbrului de mediu, Guvernul spunand ca s-a creat un mecanism de eludare a platii timbrului de mediu prin partaj facut pe cale notariala inainte de inmatriculare. Mai ales in Ardeal, sute de romani au reusit sa “fenteze” controversatul timbru de mediu, introdus la jumatatea lunii martie, profitand de o scapare din lege.

In prezent, autovehiculele dobandite prin partaj sunt exceptate de la plata timbrului de mediu, exceptie care va fi insa eliminata de Guvern prin ordonanta.

“S-a creat un mecanism de eludare a platii timbrului prin achizitionarea unui autovehicul second-hand din spatiul comunitar in coproprietate, iar anterior inmatricularii acestuia coproprietarii fac partajul pe cale notariala, prin buna invoiala, asupra autovehicului respectiv. Prin urmare, prin neplata timbrului de mediu de catre coproprietarul dobanditor, se creeaza atat o discriminare intre beneficiarii exceptiei si cei care sunt obligati la plata timbrului prin achizitionarea autovehicului second-hand tot din spatiul comunitar, cat si un prejudiciu adus bugetului general consolidat“, se arata in documentul Guvernului.

Ministerul Finantelor Publice face de la 1 septembrie o serie de modificari in Codul Fiscal, iata paragrafele legate de timbrul de mediu.

III. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule

Avand in vedere situatia creata prin aplicarea prevederilor art. 8 lit.f) din OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, respectiv a exceptiei privind neplata timbrului de mediu in cazul inmatricularii autovehiculelor “dobandite prin partaj”, propunem abrogarea literei f) a articolului 8, deoarece:

a) a limita aplicarea exceptiei la inmatricularea autovehiculelor dobandite prin incetarea regimului matrimonial in urma desfacerii casatoriei sau dobandite prin partaj prin buna invoiala/pe cale judecatoreasca pentru un autovehicul deja inmatriculat, ar putea constitui, pentru persoanele carora exceptia nu s-ar aplica, o incalcare a principiului nediscriminarii taxelor si impozitelor fiscale, conform caruia impozitul trebuie sa fie stabilit potrivit unor reguli unitare pentru toti, fara discriminari directe sau indirecte fata de unele grupuri sociale.

b) inlatura prejudiciul adus bugetului Fondului pentru mediu si, implicit, bugetului general consolidat.

Sursa : 0-100.ro

Primele incasari din timbrul de mediu arata ca sumele colectate de stat au crescut de aproape cinci ori fata de taxa pe poluare auto

Primele incasari din timbrul de mediu arata ca sumele colectate de stat au crescut de aproape cinci ori fata de taxa pe poluare auto

Taxa Auto (sursa - 0-100.ro)
Taxa Auto (sursa – 0-100.ro)

 

Incasarile din taxa pe poluare auto, transformata in timbru de mediu la 15 martie, au fost de 132 milioane lei in primul trimestru din acest an, iar peste 50% din sumele colectate de la proprietarii de masini (65 milioane lei) au reprezentat plati ale timbrului de mediu, a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb. Un calcul simplu arata deci ca timbrul de mediu aduce de aproape cinci ori mai multi bani la buget decat vechea taxa pe poluare auto. (mai mult…)