Persoanele fizice si juridice se pot inscrie in Programul Rabla incepand cu data de 10 iunie

Persoanele fizice si juridice se pot inscrie in Programul Rabla incepand cu data de 10 iunie

Inscrierea persoanelor fizice si juridice in Programul Rabla 2013 se va face de luni, tichetele fiind distribuite colectorilor de vineri, a declarat pentru presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), Adrian Gearap, citat de Mediafax. Tichetul este 6.500 de lei si vor emise in total 20.000, dintre care 3.000 pentru institutiile publice. Fata de alti ani programul a inceput mult mai tarziu, insa comerciantii de masini noi isi pun mari sperante in program fiindca anul acesta numai 15% din achizitiile de masini noi au fost facute de persoane fizice si Rabla ar trebui sa creasca proportia.

 

Aproape 290 de colectori (REMAT-uri) si peste 100 de dealeri auto s-au inscris anul acesta in Programul Rabla, listele cu cei validati urmand sa fie publicate pe site-ul AFM.

Persoanele fizice se vor putea inscrie, de luni, la colectorii validati, in timp ce cele juridice se inscriu la AFM pentru a beneficia de voucher-ul de 6.500 de lei pentru casarea unui autovehicul mai vechi de 10 ani.

Administratia Fondului pentru Mediu va emite 20.000 de tichete, dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice si 3.000 de tichete pentru institutiile publice.

In acest an, se va utiliza un singur tichet valoric pentru achizitionarea unui autovehicul nou, fata de pana la trei tichete cate puteau fi utilizate in anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, fata de 3.800 lei cat valora in 2012.

La prima de casare de 6.500 de lei se poate adauga cate un eco-bonus in valoare de 500 de lei, dar nu mai mult de doua eco-bonusuri cumulate, pentru fiecare din urmatoarele caracteristici ale autovehicului nou achizitionat: se incadreaza in norma de poluare Euro 6, genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 grame/kilometru sau are sistem de propulsie hibrid.

Pentru achizitionarea unui autovehicul nou se poate utiliza un singur tichet si, in functie de caracteristicile masnii, se poate beneficia de o reducere suplimentara de cel mult 1.000 de lei, rezultata din cumulul a doua eco-bonusuri.

Sesiunea se va desfasura intr-o singura etapa, iar termenul-limita in care tichetele vor fi acceptate este 20 noiembrie.

Prin Programul Rabla derulat anual, din 2005 si pana in prezent, au fost casate in total 459.775 de autoturisme uzate si au fost achizitionate 225.869 de autoturisme noi.