În 2013, China a produs un număr impresionant de mașini: 18,7 milioane. Asta înseamnă undeva pe la 22,7% din producția globală de mașini. Multe dintre modelele scoase de ei au provenit de la companii de care nimeni nu a auzit, însă au existat și unele care seamănă izbitor de mult cu diverse autovehicule produse în Europa.
De la copii de Mini One, până la cele de Rolls-Royce, am ales în continuare unele dintre cele mai celebre și copiate modele de mașini pe care le-au făcut chinezii în ultima vreme. Dacă sunt chiar atât de asemănătoare sau nu, rămâne să vă dați și voi cu părerea după ce le veți vedea.
Este legal ceea ce fac chinezii?
În ceea ce privește domeniul auto, aparent nu există legi exacte care să protejeze drepturile intelectuale și de autor, dar, conform unui avocat specializat în astfel de spețe, există Convenția de la Berna, care protejează lucrările literare și de artă. În mod normal, această convenție ar trebui luată în calcul și ar trebui să se respecte acele legi de proprietate intelectuală invocate mai sus.
Totul este foarte ușor de spus în teorie. Dar este foarte greu de făcut în practică. Sunt atât de mulți factori de luat în considerare atunci când vine vorba de a arăta că cineva a furat într-un mod cât mai evident designul unei mașini de la o altă companie, încât nu se poate dovedi atât de ușor acest lucru. În unele țări, legile sunt făcute să se respecte. În altele, chiar dacă acestea există, se pare că nu li se oferă prea mare atenție!
Vi se par cunoscute aceste mașini? Cât de mult seamănă între ele?
JAC A6 și Audi A6 – Sunt unele companii care nu se decid prea ușor ce mașini să copieze mai exact, așa că par a alege una la întâmplare. Nu este și cazul chinezilor de la JAC, care au decis că cea mai mișto mașină pe care ar putea-o reproduce la ei țară este Audi A6.
Exact, ei și-au numit noul model A6, după mașina cu același nume produsă în Germania. JAC A6 nu este doar o coincidență de „botez”, ci chiar seamănă ca două picături de apă cu bolidul german!
BAIC X424 și Jeep Cherokee – Un alt model preferat de chinezi și copiat la greu, este Jeep-ul Cherokee. BAIC X424 se aseamănă foarte bine nu doar cu acesta, ci pare a fi combinat și cu un pic de Jeep Wrangler. Probabil cei de la BAIC s-au gândit că pot satisface mai ușor dorințele și gusturile clienților lor prin această combinație inedită!
BYD S7 și Lexus RX – Trebuie să recunoaștem că, din când în când, mai avem parte și de anumite surprize. Probabil chinezii își fac anumite procese de conștiință și ajung la concluzia că nu e frumos să copiezi chiar în halul ăsta o mașină, așa că încearcă să fie puțini mai creativi și să adauge propria lor tușă artistică.
Minunea nu durează, însă, prea mult. Așa după cum este și cazul de față. BYD S7 pare o mașină diferită de original. Numai din față. În rest, rămâne o copie destul de fidelă a lui Lexus RX.
Geely GE și Rolls-Royce Phantom – Vă doriți luxul dintr-un Rolls-Royce Phantom, dar nu prea aveți vreo 305000 de lire în buzunar? Nici o problemă, vin cei de la Geely să vă salveze! Noul Geely GE este fratele geamăn (născut în China, e drept) al lui Phantom. Dacă ne uităm un pic la cele două modele, s-ar putea să nu observăm prea multe diferențe.. ci foarte mult asemănări.
Lifan 330 și MINI – Aceleași faruri rotunde, aceeași grilă față și aceeași formă obraznică de hatchback. La ambele. Singura diferență este că Lifan 330 arată mai mult ca un MINI de generația a 2-a. A, și are 5 uși. Aici i-o luase înainte lui MINI. Dar cam aici ne oprim cu deosebirile..
Chery Riich M1 și Toyota Yaris – M1 este un hatchback de mici dimensiuni, destinat persoanelor care se deplasează mai mult în oraș. Poate că din față nu seamănă prea tare cu Yaris-ul (fiind mult mai urâtă), dar dacă o privim din alte unghiuri (spate), ne vom da seama imediat că este o copie la indigo a modelului de la Toyota. Din fericire, nu cred că Toyota are de ce să se teamă, pentru că nu văd M1 ca fiind un model care să fie la concurență cu Yaris-ul.
Zotye T600 și Volkswagen Touareg – Modelul chinezesc este o combinație între două mașini germane: Audi Q5 și VW Touareg. Asiaticii au făcut un melanj între cele două, din care le-a rezultat ceva „nou”. Până când și culoare maro seamănă foarte mult cu cea de la Volkswagen. Dar e doar o coincidență. Nu? Nu.
Brilliance V5 și BMW X1 – Ca fapt divers, Brilliance este partenerul BMW în China. Modelul X1 a ajuns pe piață chinezească datorită acestui parteneriat, așa că este destul de interesant că Brilliance a dorit să scoată propriul rival direct pentru BMW X1. Așadar, nu ar trebui să ne mire cât de mult seamănă cele două mașini. Evident, V5-ul este mult mai ieftin decât X1, dar este disponibil numai în China.
În secolul vitezei, oamenii vor să circule rapid fără a se gândi la consecințele asupra mediului: creșterea cantităților de gaze cu efect de seră emise în aer. Este dificil să revoluționezi industrii, să schimbi linii tehnologice și mentalitățile oamenilor într-un timp foarte scurt. Deși toți conștientizăm importanța reducerii poluării, acest lucru este greu de pus în practică. Cu toate astea, mașinile ecologice își fac ușor, ușor loc pe piața auto, cererea fiind în creștere. Dacă la început doar persoanele publice își achiziționau asemenea mașini în semn de solidaritate cu natura, fiind totodată la modă și exclusiviste, acum ele au devenit accesibile și pentru oamenii cu buzunare mai mici.
Lohner-Porche Mixte Hybrid a fost primul automobil hibrid (motor pe combustibil și motor electric), lansat în 1900 și putea merge cu 50 km/h pe o distanță de 65 km bazându-se doar pe baterie, ceea ce arată că ideea acestui tip de motor nu este deloc nouă.
Putem face o clasificare a trei tipuri de mașini ecologice:
Bazate pe biocombustibil
– folosesc combustibil mai nepoluant: GPL (gaz petrolier lichefiat), biogaz ( fermentația obținută dintr-un amestec de ape uzate și deșeuri din industria agroalimentară), hidrogen etc.
Hibride
– combinație între motor pe combustibil și cu electrictate (HEV)
Electrice
– care folosesc în totalitate o sursă de energie regenerabilă (ex. curent, energia solară) sau consumă combustibil doar pentru a încărca motorul electric.
Mașinile ecologice au multe avantaje, cel esențial fiind al poluării considerabil reduse. Pe lângă consumul mic de care se bucură aceste mașini, chiar și în fabricarea noile modele apărute pe piață se remarcă o raționalizare a consumului în ceea ce privește producția acestora. Spre exemplu asociația Aluminium Stewardship Inițiative crează standarde sustenabile pentru circuitul aluminiului în natură, supraveghează și monitorizează companiile care folosesc mult aluminiu în activitățile lor. Modelul de serie BMWi3 și-a propus să respecte aceste standarde iar aluminiul folosit la fabricarea acestuia provine fie din surse reciclate, fie este prelucrat folosind electricitate obținută din surse regenerabile. Aceasta a făcut modelul BMW i3 să fie numit Mașina Verde a Anului 2014 în lume.
Scopul principal al producătorilor este acela de a reduce emisiile și de a proteja mediul dar și acela de a se menține pe piață, căci concurenta e mare. Prin urmare ofertele se înmulțesc, astăzi având posibilitatea să alegem din numeroase modele ecologice. Totuși, de ce încă oamenii sunt reticenți la achiziotonarea lor?
Nu este neapărat o forță (petrolieră) care împiedică dezvoltarea mașinilor electrice, dar cererea pieței este încă mică. Desigur, mașinile ecologice nu sunt tocmai pe placul oricui, mai ales a celor care doresc mașini puternice cu motoare zgomotoase. Oamenilor le pasă mai mult de nevoile lor actuale decât de mediu și nu fac compromisuri. Nimeni nu-și asumă riscul de a rămâne în drum. Deși conducem zilnic mult mai puțin decât este autonomia unei mașini electrice, este mai bine să știi că poți conduce oricând, oricum. Constructorii oferă aplicații pentru iPhone, cu hărți ale punctelor de încărcare, dar este anevoios dacă acestea sunt mai departe decât poți tu ajunge cu energia din baterii. Și aștepți minim 4 ore pentru o încărcare completă. E o limitare a libertății să iți calculezi traseul în funcție de stațiile de reincarcare.
Din considerentele enumerate anterior, mașinile hibrid la care există „acoperirea” motorului tradițional sunt cele mai vândute mașini ecologice la ora actuală. HEV-urile (hybrid electric vehicle/vehicul electric hibrid) combină un motor convențional cu unul electric.
În 2013 persoanele fizice și firmele autohtone au achiziționat aproximativ 400 de mașini care incorporează noile tehnologii, în creștere cu 25% față de anul precedent, conform cifrelor DRPCIV.
Mașină electică vs. Hibrid
Autoturismele hibrid prezintă atât plusuri, cât și minusuri.
Principalele avantaje ale acestora sunt următoarele:sunt mai silențioase, răspund mai repede la comenzi, au o autonomie crescută comparativ cu un vehicul exclusiv electric, sunt ușor de manevrat, se încarcă mai repede decât un autoturism electric și au un consum scăzut. S-a observat încă că automobilele hibrid se defectează mai des, iar reparația lor este mai scumpă.
Prima stație publică din țară unde pot fi încărcate bateriile unui autoturism electric sau hibrid a fost deschisă în vara anului 2011, în zona Piață Unirii din București. Edilii timișoreni au promis de asemena că, până în 2015, în oraș vor exista 17 stații de alimentare, deoarece Timișoara va intra în rețeaua europeană de alimentare a mașinilor electrice.
Facilități pentru achiziția de mașini ecologice
Romanii care intenționează să-și cumpere autovehicule electrice sau hibrid pot beneficia de reduceri finanțate de stat. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) acordă reduceri și tichete prin programul „Rabla” la achiziționarea unui autovehicul nou electric. Statul oferă de asemenea o subvenție de 20% din preț pentru cumpărarea unui automobil electric fără să depășească 3.700 euro, respectiv 10% din preț și nu mai mult de 1.800 euro pentru un automobil hibrid.
O masina de teren, sau cel putin un SUV cu tractiune integrala, este o masina care are foarte putine limite. Poate fi folosita iarna in orice conditii, dar este foarte utila si pe timp cald, cand doresti sa mergi pe drumuri neamenajate la munte sau chiar la mare. Mai mult, atunci cand vrei sa tractezi o rulota, platforma sau o remorca, tot de un atelaj de teren ai nevoie.
Asa ca nu trebuie sa ne mire numarul mare de masini de tip SUV sau pentru off-road care circula pe strada. Si nu trebuie sa ne mire nici ca acestea au mare cautare. Dar la ce e bine sa ne uitam?
SUV sau Off-Roader?
Inainte de toate, cand avem banul in buzunar, trebuie sa ne gandim ce vrem sa facem cu masina pe care ne dorim sa o cumparam. Avem doua variante: vrem o masina cu care sa mergem zi de zi in oras, iar la final de saptamana sau in vacanta sa avem cu ce sa mergem pe drum forestier sau soft-road fara prea mare noroi si pante extreme.
Sau, vrem o masina strict pentru distractie si dedicata mersului pe teren accidentat. Daca vrem o masina de zi cu zi, trebuie sa ne orientam spre un SUV sau Crossover. Niste exemple ar fi Dacia Duster, Renault Koleos, Toyota RAV4, Nissan X-Trail, Mitsubishi Outlander, Opel Frontera, Volkswagen Tiguan, Hover CUV, etc. Exista si masini putin mai agresive, adica SUV-uri din clasa mare, cum ar fi Nissan Terrano, Mitsubishi Pajero, Mercedes-Benz ML, Porsche Cayenne, etc.
Aceste masini se preteaza cel mai bine pentru un mers exclusiv urban, cu iesiri ocazionale in teren. Au motoare destul de economice, iar sistemele 4×4 nu sunt permanente, fie ca e vorba de cuplare manuala sau automata „on demand”, adica atunci cand masina simte ca ramane fara aderenta.
Daca ne dorim un autoturism ceva mai potent, pentru iesiri mai dese in teren sau numai pentru asa ceva, masini pe care nu dorim sa le chinuim zilnic prin trafic, avem alta categorie la dispozitie. E vorba de SUV-uri XXL special fabricate pentru off-road. Multa lume spune despre aceste masini ca se cheama Jeep-uri, desi toata lumea stie ca marca Jeep este marca… Jeep. In aceasta categorie intra Nissan Patrol, Toyota Land Cruiser, Jeep Grand Cherokee, Jeep Wrangler, Toyota Hilux, Nissan Navara, Mercedes-Benz Clasa G, Range Rover, Defender, etc. Acestea din urma se remarca in general prin prezenta unor punti rigide, atat pe fata cat si pe spate, si suspensii heavy-duty capabile sa reziste la o intalnire cu pietrele sau gropile adanci.
Asadar, daca vrei iesiri ocazionale, concentreaza-ti atentia asupra unui SUV modest cu tractiune integrala, iar daca vrei sa stai mai mult in off-road, ia-ti o masina mai serioasa, facuta special pentru asa ceva. Monovolum sau Pick-Up? Desi un pick-up poate parea mai amuzant, mai agresiv si mai „comercial”, aceasta caroserie nu este intotdeauna cea mai buna. Un pick-up este facut sa care lucruri mari ce nu sunt afectate de ploaie sau zapada. Daca insa vrem sa ducem bagaje, valize, scule de pescuit, scaune de picnic, mancare, bautura, etc, nu pre avem ce face cu un pick-up.
Poate doar daca mai investim si intr-o lada de transport. In schimb, o caroserie monovolum, cum sunt majoritatea SUV-urilor, poate nu ne permite sa caram un frigider in picioare, dar macar bagajele noastre vor sta in siguranta, la loc uscat, departe de ploaie sau privirile hotilor curiosi. Benzina sau diesel? Aici e vorba in special de preferinte, insa ar trebui sa fie elocvent factorul nevoilor personale. Pentru un SUV de oras, care circula mult, ar fi mai bine sa te bucuri de un consum mic, asadar de un propulsor pe motorina. Masinile pe benzina consuma mai mult si nu se bucura de cuplul de la turatia joasa pe care o au cele diesel.
Asadar, unde sunt avantajele motorului diesel la un SUV 4×4? Pai nu prea sunt decat la pretul de achizitie. Iti cumperi o masina pe benzina doar ca nu ai bani de una diesel. Sau, in cazul masinilor second-hand, iti iei un benzinar ca este mai fiabil. Insa in teren, un atelaj diesel poate fi egalat numai de un benzinar cu o capacitate mare de tot. De exemplu, un dieselar de 2,4 litri japonez are acelasi cuplu ca si un benzinar de 4,7 litri american. Aici insa intervin taxele si impozitele.
In concluzie, daca nu esti nascut in miros de benzina si tii la turatiile mari, ia-ti un diesel neaparat. In special daca cauti o masina de off-road. Cand vei fi impotmolit sau cand vei urca o panta abrupta, la un motor diesel cuplul maxim este de la 1500-2000 rpm, in timp ce la un benzinar incepe de la 3700 sau mai mult. Asadar, cuplul conteaza enorm. Si cuplul ti-l da numai dieselul atunci cand iti trebuie.
Cutie automata sau manuala?
De fiecare data cand cumparam o masina, la fel ca si la tipul de carburant, trebuie sa ne interbam cat mergem cu ea. O cutie manuala este de preferat la o masina cu care nu mergi asa de mult, iar una automata este buna cand esti zilnic intr-un trafic aglomerat. Dar si in off-road, tot mai multa lume spune acum ca o transmisie automata este mai avantajoasa. De ce? Sa zicem ca esti in urcare pe o panta plina cu pietris, noroi, etc.
Daca urci si te opresti, ca sa pleci de pe loc din nou cu o masina care are cutie manuala, vei avea de furca, masina dorind sa plece cu spatele la vale. Acelasi lucru se intampla si daca esti in vreo pozitie incomoda pe pietre sau busteni. In schimb, cu o cutie automata, nu vei pomeni de asemenea probleme si masina va fi mai usor de controlat. Din nou, daca tragem linie, vedem ca o masina cu o cutie automata este mai buna, mai comoda si mai fiabila decat una cu transmisie manuala. Problema este aceeasi ca mai sus: pretul de achizitie. Daca avem bani de cutie automata, nu trebuie sa ezitam. Masinile second-hand: la ce sa ne uitam? Nu toata lumea are bani de masini noi. Insa atunci cand cumperi o masina la mana a doua, e bine sa te asiguri ca nu arunci banii pe un atelaj care nu merita. Inainte de a inmana banii, trebuie sa duci masina la un service autorizat.
Asta e cea mai sigura si mai rapida varianta ca sa te asiguri ca nu sunt probleme majore cu masina, dar si sa ai deja o lista cu banii pe care trebuie sa-i investesti imediat dupa achizitie: revizie general cu filtre, ulei, eventual placute si discuri, poate un ambreiaj, poate un pivot, de ce nu o distributie, etc. Tot la service iti dai seama si daca masina a fost chinuita, daca are indoituri sau fisuri ale sasiului, si daca au fost reparatii la caroserie.
Dupa ce te asigura cineva autorizat si cu experienta ca masina este in stare tehnica buna, atunci te poti uita si singur la cateva elemente esentiale in cazul unei masini de teren.
1. Anvelopele.
Niciodata sa nu cumperi o masina care are anvelope uzate la maximum sau neuniform. La masinile de teren, pneurile sunt foarte scumpe si greu de gasit. Asigura-te ca masina pe care doresti sa o cumperi are anvelope foarte bune, care nu iti vor da batai de cap inca 2-3 ani de acum inainte. Sau, daca vezi ca sunt foarte uzate, este un bun motiv de negociere la sange. Pentru ca un set de pneuri dedicate SUV-urilor sau mersului in teren accidentat, fie AT sau MT, costa chiar si 1000 de Euro/setul.
2. Tractiunea integrala.
Asta poti sa verifici singur sau la service. Uita-te atent la cutia de transfer, de fapt ascult-o, daca cupleaza bine sau se aud ceva agataturi. La fel si la cuplajele rotilor, la cardane, diferentiale si cutia de viteze. Totul trebuie sa mearga usor, lin si fara sunete zgomotoase. Orice defectiune sau ceva ce nu merge poate semnala o intretinere proasta, cauzata de lipsa uleiurilor sau fortare in teren.
Si, desi un cuplaj care nu merge poate parea ceva usor de reparat, in spate se pot ascunde chestii complicate: planetare ce necesita inlocuire, probleme la cutie, etc.
Accesorii utile
Fie ca sunt deja instalate pe masina, fie ca avem de gand sa le procuram ulterior, accesoriile pentru off-road sau petrecere in aer liber sunt destul de costisitoare. Sa luam de exemplu cateva accesorii pentru o masina de off-road care se respecta. Un troliu variaza de la 340 de Euro, unul fabricat in China no-name, pana pe la 1000 de Euro unul marca Warn, de calitate superioara. O bara speciala cu suport de troliu costa si ea cam 500 de Euro, la fel si un portbagaj de plafon.
Un set de pneuri MT marca BF Goodrich costa cam 700 de Euro sau mai mult, iar o pereche de proiectoare de calitate ajunge pe la 200 de Euro. Daca vrei un kit de inaltare, trebuie sa scoti din buzunar aproximativ 600 de Euro, fara prea mari pretentii. Daca ai insa o masina de tip SUV, poti sa cumperi pneuri de tip AT, ceva mai docile decat MT-urile, care costa mai putin, in jur de 600 de Euro, un portbagaj de tip Thule inchis pentru plafon cu brate te va duce pe la 400 de Euro, iar un carlig de remorcare in jur de 300 de Euro cu tot cu montaj.
Pentru ca preturile acestor accesorii este destul de mare, nu e rau sa cautam o masina deja dotata cu asa ceva, in cazul celor la mana a doua. Sau sa luam in calcul si investitiile ulterioare pe care avem de gand sa le facem.
Concluzie
O masina de teren cu care sa ne facem treaba, fie ca o facem ocazional sau mai des, ar trebui sa aiba un motor pe motorina, care ofera consum redus si cuplu mare la turatie mica, transmisie automata si cat mai multe accesorii care sa te ajute. Asta este scenariul ideal, dar nu toata lumea isi permite o astfel de masina.
Ne facem treaba si cu benzinare cu o cutie manuala, totul depinde insa de bani. Dar oricum, poate cel mai important amanunt in achizitionarea unei masini 4×4 este gandirea initiala: la ce ne trebuie masina? Cat avem de gand sa o conducem, cati kilometri pe an? Merita o masina noua sau una la mana a doua?
Si dupa ce ne dam seama ce avem nevoie, atunci putem incepe sa cautam masina care sa ne scoata de pe asfalt si sa ne ofere zile si saptamani intregi de placere in salbaticie si pe drumuri demult uitate de om.
PRO TIP: Daca locuiesti in Valcea si cauti cea mai buna oferta de asigurari auto valcea iti recomandam sa faci o vizita la Web ASIG – Solutia ta in Asigurari de la A la Z. Ii gasesti in noul sediu de pe Stada Luceafarului, 1b ( zona Cina) , langa Annabella.
Articol preluat de pe : http://www.4tuning.ro/vanzari-economie/ghidul-tau-pentru-achizitionarea-unei-masini-de-teren-4×4-18747.html
Comisia de Mediu a Parlamentului European a dat undă verde unei propuneri legislative care cere producătorilor de autoturisme să scadă consumul de carburant cu o medie de 3,9 litri la suta de kilometri, începând din anul 2020. De asemenea, din 2025, constructorii de maşini ar trebui să producă modele care să consume cel mult 3 litri la suta de kilometri, conform organizaţiei de mediu Terra Mileniul III.
În prezent, autoturismele noi consumă în medie 5,5 litri de carburant la suta de kilometri,conform datelor oferite de producători. Cu toate acestea, consumul în trafic real este mai mare, de 6,6 litri la suta de kilometri, în medie.
„Acest vot contribuie la reducerea consumului de petrol, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi la crearea unor noi locuri de muncă, cu înaltă calificare. Fixarea unei limite de emisii pentru autoturisme, pentru anul 2025, reprezintă un real progres însă, pentru a stimula tranziţia către fabricarea unor autoturisme cu zero emisii ar fi nevoie de o limită de consum de 2,5 l/100 km”, a declarat Greg Archer, manager de programe pentru autovehicule cu emisii scăzute de carbon, în cadrul organizaţiei Transport&Environment, citat de Terra Mileniul III.
Testele pentru consum de carburant ale producătorilor, înăsprite
Parlamentul european a votat, de asemenea, pentru schimbarea modului în care se realizează testele oficiale ale autoturismelor, cu scopul reducerii diferenţelor care există între cifrele de consum comunicate de producători şi cele obţinute de către proprietarii autoturismelor, în condiţii reale de trafic.
Suplimentar, membrii comisiei parlamentare au votat pentru reducerea flexibilităţilor la care pot apela constructorii de autoturisme, flexibilităţi care ar slăbi ţinta pentru anul 2020 şi ar încetini ritmul de reducere a consumului de carburant. Aceste flexibilităţi se referă la aşa-numitele „super-credite”, care acordă producătorilor auto care scot pe piaţă modele electrice cote de emisii de dioxid de carbon. Aceste cote pot fi transferate la producţia de autoturisme clasice, ceea ce permite emisii de dioxid de carbon mai mari la acestea.
Un raport al organizaţiei Transport&Environment arăta că producătorii de autoturisme folosesc tot felul de trucuri pentru a obţine un consum de carburant şi emisii de dioxid de carbon cât mai mici în testele de fabrică, pe care le pot apoi declara drept oficiale.
În condiţii reale de trafic, şoferii obişnuiţi obţin însă consumuri mult mai mari, în medie cu 25%.
„Toţi şoferii ştiu că de obicei este imposibil să atingi eficienţa de consum oficială a producătorilor, iar pentru unele modele de maşină emisiile reale sunt acum cu 50% mai mari decât rezultatele din teste. Diferenţa dintre testele oficiale şi performanţele din lumea reală creşte. În Germania, diferenţa a crescut de la o medie de 7% în 2001, la 23% în 2011, astfel că în consecinţă a fost atinsă doar jumătate din eficientizarea anticipată a consumului de carburant”, arată raportul.
Conform raportului, există aproximativ 20 de metode prin care constructorii de autoturisme re-interpretează în mod „creativ” procedurile de testare, exploatând „portiţele” şi flexibilităţile permise de actualele reglementări, cu scopul de a-şi supra-evalua performanţele de consum şi de emisii ale modelelor fabricate.
Articol preluat de pe : http://www.gandul.info/auto/cat-consuma-in-realitate-masina-ta-schimbare-radicala-una-dintre-marile-povesti-ale-producatorilor-va-deveni-legenda-exclusiv-10823639