Amenzile pentru şoferi CRESC de la 1 iulie

Amenzile pentru şoferi CRESC de la 1 iulie

Amenzile pentru contravenţiile rutiere cresc de la 1 iulie, după ce salariul minim brut pe economie s-a majorat de la 750 la 800 de lei, ceea ce a făcut ca punctul de amendă pentru şoferi să crească de la 75 la 80 de lei.

 

Contravenţiile pentru încălcarea regulilor de circulaţie sunt încadrate în clase de sancţiuni, cărora le corespunde un număr de puncte-amendă, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă.Astfel, pentru clasa I sunt date două sau trei puncte-amendă, pentru clasa a II-a – patru sau cinci puncte-amendă, pentru clasa a III-a – de la şase la opt puncte-amendă, pentru clasa a IV-a – de la nouă la 20 de puncte-amendă şi pentru clasa a V-a – de la 21 la 100 de puncte-amendă. Contravenţiile prevăzute la clasa a V-a de sancţiuni se aplică persoanelor juridice.

Astfel, amenzile pe care le pot primi şoferii sunt cuprinse între 160 de lei şi 1.600 de lei, respectiv până la 8.000 de lei pentru persoane juridice.

Salariul de 800 de lei este calculat pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore în medie pe lună, reprezentând 4,74 de lei pe oră, nivelul acestuia fiind cu 14,29 la sută mai mare faţă de anul 2012.

Peste 677.000 de salariaţi din sectorul concurenţial vor beneficia de majorarea la 800 de lei a salariului minim brut pe economie.

 

Sursa Mediafax.ro

Atentie la amenzile primite in Uniunea Europeana

Atentie la amenzile primite in Uniunea Europeana

In prezent, soferii romani surprinsi de radar sau de camerele video incalcand regulile de circulatie pe teritoriul Uniunii Europene pot ignora fara nici un fel de problema amenda primita, acelasi lucru fiind valabil si pentru europenii care incalca regulile de circulatie pe teritoriul Romaniei.

Ministerul Afacerilor Interne a anuntat ca a pus in dezbatere publica un proiect de lege care prevede ca statele Uniunii Europene sa aiba acces comun la bazele de date cu autovehicule si proprietarii acestora, in vederea aplicarii amenzilor pentru nerespectarea regulilor de circulatie.

Odata ce proiectul de lege pus in dezbatere publica de Ministerul Afacerilor Interne va fi insa aprobat, aceasta situatie se va schimba complet, soferii romani urmand a primi acasa, in plic, amenzile de circulatie. De asemenea, si soferii straini care au incalcat legile de circulatie pe teritoriul Romaniei vor primi penalitatile acasa, in plicuri trimise de politia romana. Statele care nu vor face parte din acest acord european sunt Marea Britanie, Danemarca, Irlanda si Irlanda de Nord.

Incalcarile Codului Rutier care fac obiectul acestei legi si pentru care soferii vor fi sanctionati sunt urmatoarele: excesul de viteza, nefolosirea centurii de siguranta sau a castii de protectie, nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului, conducerea sub influenta alcoolului sau a stupefiantelor, utilizarea unei benzi interzise, respectiv utilizarea ilegala a unui telefon mobil sau a altor dispozitive de comunicare in timpul conducerii.