carvertical VIN

Astazi discutam despre un tip special de motocicleta si anume motocicleta Enduro. In general cand vorbim despre motociclete si senzatii tari, vorbim despre motocicletele clasice de strada. Dar daca totusi vrei senzatii si mai tari, atunci motocicleta Enduro este pentru tine.

Articolul acesta este scris pentru ca exista numeroase diferente fundamentale intre o motocicleta Enduro si una de strada, singurul lucru comun cu cele de strada fiind faptul ca au doua roti. Chiar daca la prima vedere si vizita de magazin online de piese pentru motociclete nu exista o diferenta mare intre cele Enduro si cele de strada, acestea sunt considerabile si merita sa iti faci temele inainte de a achizitiona o astfel de motocicleta.

In primul rand, motocicleta Enduro a prins viata drept o bicicleta de tip mountain bike cu motor si este construita special pentru teren accidentat si dificil si este foarte slaba pentru asfalt. Asadar, daca ai de gand sa iti cumperi un Enduro, trebuie sa ai in vedere si locatiile celor mai apropiate paduri sau trasee special amenajate pentru asa ceva.

Asta vine la pachet cu cateva diferente fundamentale fata de o motocicleta de strada, cum ar fi:

Dimensiunile si greutatea sunt inferioare unei motociclete de strada, pentru manevrabilitate crescuta pe teren accidentat. Asta inseamna ca au si motoare mai mici si mai putin puternice dar mai rezistente si mai fiabile. Nu ai nevoie de viteze ce trec de 100 km/h prin padure asadar nu este nevoie de prea multa putere. Asadar, pe motocicletele Enduro vei gasi de obicei motoare pana in 650 centimetricubi capacitate, cu motoare in 2 timpi si 4 timpi.

Daca motoarele sunt mai mici, rezervoarele in schimb sunt mai mari pentru a oferi o autonomie superioara in timpul competitiilor de Enduro, unde de multe ori exista zone unde alimentarea cu carburant este imposibila.

Zona de Enduro continua sa devieze si mai mult de la conceptul de piese de motociclete clasice in sensul ca majoritatea componentelor sunt ranforsate si au protectie suplimentara pentru a face fata mediului ostil din lumea moto-cross-ului.

Si nu ne rezumam doar la piese moto atunci cand vorbim despre diferente, ci si la restul de componente. Ghidoane mai mici, bull-bar-uri, aparatori de noroi si pentru manere. Iar daca nu le ai pe motocicleta ta stock, atunci orice magazin online de piese de motociclete vor avea pe stoc sectiune dedicate pentru Enduro si moto-cross.

Motor in 2 timpi sau in 4 timpi?

Am tot vorbit despre diferentele contructive dintre motocicleta Enduro si motocicleta de strada, iar acum e timpul sa vorbesc despre diferentele dintre motocicletele Enduro. Cele cu motoare in 2 timpi sunt inferioare ca si performante, dar sunt mai compacte ceea ce inseamna atat greutate cat si dimensiuni reduse. Motoarele in 2 timpi sunt ideale pentru moto-cross prin paduri sau zone de dificultate mare si viteza redusa. Motorul in 4 timpi mai degraba se preteaza alergatului pe nisip, pietris si a terenul accidentat uscat in general.

Si dupa ce am discutat si despre motoare, trebuie sa iti reamintesc si de echipamentul special de protectie pentru moto-cross. Dar acolo te las pe tine sa iti faci temele si sa te gandesti ca vei avea contact constant cu crengi, noroaie, buturugi si tot ce poate arunca natura spre tine.

 

 

Distribuie acest articol: