carvertical VIN

Iarna este un anotimp frumos, de poveste, cu multă zăpadă, cu miros de brad în case și care are o atmosferă aparte față de restul zilelor din an. Așadar, de ce nu ne-ar face plăcere sosirea ei? Ei bine, dacă suntem șoferi, nu multora dintre noi ne surâde vreme mohorâtă și toate neplăcerile care vin cu ea.

Nimănui nu-i convine să rămână înzăpezit și să înghețe de frig, la fel cum nimeni nu dorește să se trezească într-un șanț, din cauza gheții care acoperă carosabilul și care nu a fost înlăturată corespunzător. Iată, deci, numai două motive (destul de bune și de corecte) pentru care unii șoferi detestă, pur și simplu, iarna. Detestă este cuvântul potrivit, chiar dacă pare dur! Condusul se transformă acum într-o adevărată bătaie de cap.

Dacă nu suntem foarte atenți iarna, zăpada, gheața și vizibilitatea redusă ne pot da de furcă. În astfel de condiții, ce ar trebui să facem pentru a fi ceva mai pregătiți și pentru a putea trece fără probleme peste acest anotimp? Iată numai câteva sfaturi la care m-am gândit personal.

 

Verificarea cauciucurilor iarnaVerificarea cauciucurilor

Ținând cont că acestea sunt cele care vin în contact direct cu solul, cauciucurile trebuie să fie într-o stare ireproșabilă, indiferent de vremea de afară, dar mai ales iarna! Întrebarea mea este dacă ale tale merită sau nu o notă mare? Cum arată ele? Sunt noi, proaspăt cumpărate sau bine întreținute? Sau sunt foarte uzate și pe punctul de a se destrăma în mers?

Dacă nu se prezintă într-o condiție prea bună, este cazul să le schimbi imediat dacă nu ai făcut asta deja! Iarna nu trebuie să te joci cu siguranța ta, a pasagerilor tăi și a celorlalți participanți la trafic! Un cauciuc tocit poate cauza un accident destul de urât. Verifică mereu roțile înainte de a pleca de-acasă și, în cazul în care observi ceva suspect, du mașina la un service sau la o vulcanizare pentru o verificare amănunțită!

Ține la îndemână o racletă

racletaNu contează dacă iarna asta o să ningă sau nu, este bine să ai o racletă în mașină pentru a putea înlătura ușor gheața care se depune pe parbriz în timpul nopții. De asemenea, ar fi recomandat să te uiți și la nivelul de antigel ale mașinii și, dacă acesta a mai scăzut, să-l completezi la loc, altfel riști să-ți înghețe motorul, mai ales dacă vehiculul este parcat afară, în aer liber.

Stilul de condus

Poate că nu îți dai foarte bine seama, dar stilul tău de condus contează foarte mult, fiind cu atât mai important să-i acorzi atenție pe timp de iarnă. Pentru a evita orice incidente neplăcute în trafic, adaptează-ți manevrele la vremea de afară și la starea carosabilului. Ține cont de faptul că iarna nu este bine să frânezi foarte brusc sau să accelerezi tare, altfel mașina poate derapa.

Încearcă să conduci numai pe drumuri curate și nu te aventura pe unele pe care nu le cunoști și unde nu au ajuns încă utilaje de deszăpezire! După cum spunea, iarna nu este un anotimp foarte plăcută în care să șofezi, de aceea trebuie să fii mult mai pregătit și mai atent la fiecare mișcare pe care o faci.

În încheiere, mai trebuie menționat un lucru: nu uita de trusa de prim ajutor! Se poate dovedi foarte utilă în caz de urgență!

Distribuie acest articol: