Orice proprietar de automobil știe foarte bine că întreținerea regulată a mașinii pe care o conduce îi poate crește acesteia considerabil durata de viață. Astfel, trebuie știut că orice mașină are câteva piese care trebuie verificate periodic, dar mai ales înaintea unor călătorii lungi, pentru a ne asigura de buna lor funcționare.

În cazul în care constați, la o astfel de verificare, că una din piese este mult prea uzată, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să o înlocuiești. Asta îți va asigura o călătorie sigură cu mașina, fie că e de lungă durată, fie că e vorba de deplasările de zi cu zi din oraș.

Dar iată care sunt piesele auto la care să fii atent și care trebuie indiscutabil schimbate atunci când se uzează:

Bujii

Anumiți producători de mașini sugerează să schimbi aceste piese odată la trei ani, pentru a asigura buna funcționare a autoturismului pe care îl conduci. Consumul mare de combustibil, accelerația slabă, problemele de aprindere la motor sau mersul în gol al acestuia sunt toate semne că ar trebui să schimbi cât mai rapid bujiile.

Faruri

Pentru a conduce în condiții de deplină siguranță pe timp de noapte, trebuie ca farurile mașinii să funcționeze perfect. În ultimii ani, tehnologia privind farurile și componentele acestora a evoluat foarte mult, producătorii folosindu-se acum de tehnologia LED, mult mai avansată și durabilă decât becurile vechi. Cu toate acestea, se poate întâmpla, mai ales dacă mașina are ceva ani vechime, ca farurile să sufere anumite defecțiuni. În aceste condiții, înlocuirea acestora sau completarea cu piesa stricată poate fi destul de costisitoare, dar absolut necesară.

Cauciucuri

În funcție de producătorul acestora, cauciucurile ar trebui schimbate după ce ai parcurscu ele aproximativ 50.000 de kilometri. Bineînțeles, dacă știi că vei parcurge acești kilometri în 5-6 ani, este posibil ca anvelopele să se degradeze totuși în acest timp. Ideal ar fi ca acestea să fie schimbate undeva la 2-3 ani, în funcție de cât de mult au fost folosite și în ce condiții.

Pentru a te asigura că le schimbi la momentul potrivit nu trebuie decât să le verifici cu atenție. Dacă vezi că sunt tocite și observi că își pierd din aderență atunci când ești pe șosea, înseamnă că trebuie să le schimbi cu unele noi.

Frâne

În momentul în care observi că frâna nu mai reacționează destul de rapid, cel mai probabil este din cauza uzurii plăcuțelor de frână. Pentru a evita unele incidente neplăcute sau cheltuieli suplimentare, este indicat să schimbi plăcuțele de frână imediat ce observi că acest lucru este necesar.

În afară de aceste piese cel mai frecvent înlocuite de către șoferi, mai pot apărea defecțiuni și la alte componente importante ale mașinii. În acest caz, dacă ajungi la concluzia că înlocuirea anumitor piese te costă mult prea mult, poți să Adaugi anunț gratuit  pe site-urile specializate și să te orientezi către achiziționarea unui autoturism nou.

Distribuie acest articol: