Vrei sa iti cumperi o bicicleta noua dar nu esti sigur? Iata ce beneficii ai daca iti cumperi bicicleta dorita

Vrei sa iti cumperi o bicicleta noua dar nu esti sigur? Iata ce beneficii ai daca iti cumperi bicicleta dorita

Daca eziti sa iti cumperi o bicicleta noua, cu siguranta ai motivele tale: ori te-ai obisnuit cu cea veche, ori te-ai atasat chiar de ea, ori nu ai timp sau chef sa cauti urmatoarea bicicleta pe care sa te bazezi cativa ani de acum incolo. Cu toate acestea, dincolo de aceste motive, probabil te gandesti destul de des sa iti inlocuiesti bicicleta veche cu un model mai nou.

Asa cum ai face cu orice alt obiect uzat, sau atunci cand nevoile tale se schimba, uneori este cazul sa renunti la vechea bicicleta si sa iti cumperi una care sa ti se potriveasca mai bine, care sa iti ofere o experienta mai frumoasa, in conditii mai mari de siguranta. Beneficiile nu se rezuma doar la a avea un obiect nou – bicicleta noua – ci te pot ajuta sa iti redescoperi pasiunea pentru mersul pe bicicleta.

Iata alte cateva beneficii pe care le poti avea atunci cand iti cumperi o bicicleta noua:

  1. Costuri mai mici cu reparatiile

Daca bicicleta ta este intr-o stare proasta, si o buna parte din mecanisme sunt uzate sau nefunctionale, cu una noua nu vei avea astfel de probleme. Ai nevoie sa te bazezi pe bicicleta ta, iar acest lucru se va intampla doar daca o poti utiliza in siguranta. Iar un ban in plus in buzunar nu iti va strica deloc.

Nu uita si de garantia cu care vine o bicicleta noua! Chiar daca intalnesti probleme cu noua bicicleta, multe dintre cele mai des intalnite probleme sunt acoperite prin garantie.

  1. Iti faci un upgrade

Poate ai o bicicleta obisnuita, intr-o stare relativ buna de functionare, insa te-ai saturat sa o lasi prin scari de bloc si in alte locuri unde nu este chiar in siguranta. In cazul acesta, ai nevoie de o bicicleta pliabila, perfecta pentru mediul urban, si pe care o poti lua cu tine atat la birou, cat si in alte moduri de transport in comun.

  1. O sa pedalezi mai confortabil

Nu este necesar ca bicicleta ta sa fie distrusa complet inainte sa o inlocuiesti, si nici sa iti iei cel mai nou si scump model. Insa o bicicleta mai noua decat cea pe care o ai acum va fi, cu siguranta, mai sigura, mai confortabila, si mai usor de manevrat. Asta deoarece modele mai noi sunt construite mai inteligent, din materiale mai flexibile si mai confortabile.

  1. Iti poate oferi o noua perspectiva

Daca alegi o bicicleta diferita de cea veche, s-ar putea sa vrei sa pedalezi prin locuri noi, sau sa pedalezi mai des sau pe distante mai lungi. O bicicleta cum nu ai mai avut pana acum te poate ajuta sa iti redescoperi pasiunea pentru pedalat sau sa descoperi o pasiune noua pentru mersul pe munte sau ciclismul pe distante mari. Trebuie doar sa incerci, si vei afla!

 

Photo by Carl Nenzen Loven on Unsplash

10 sfaturi pentru o experiență de cumpărături online mai sigură

10 sfaturi pentru o experiență de cumpărături online mai sigură

Cumpărăturile online sunt convenabile, în sensul că puteți face cumpărături, găsi cele mai bune prețuri și vă puteți primi coletele direct la ușă, fără a fi nevoie să părăsiți confortul propriei case. Dar obținerea unei oferte avantajoase online implică mai mult decât obținerea celei mai mari reduceri sau a celui mai mic preț. Veți dori să vă asigurați că produsele ajung la timp, că calitatea este cea la care vă așteptați, că articolele includ o garanție corespunzătoare și că există o modalitate de a returna produsele sau de a obține asistență pentru orice întrebări sau probleme pe care le aveți.

In continuare voi scrie cateva sfaturi pentru a îmbunătăți siguranța experienței dvs. de cumpărături.

Cum să faceți cumpărături online în siguranță

1. Plasați întotdeauna comenzi de pe o conexiune securizată

Dacă computerul dvs. nu este protejat de software potențial rău intenționat, informațiile financiare și parolele dvs. sunt în pericol de a fi furate (și tot ceea ce stocați pe computer sau faceți online). Acest concept este atât de elementar, însă doar o mică parte din populație își protejează în mod adecvat calculatoarele. Utilizați o conexiune sigură – asigurați-vă că firewall-ul computerului dvs. este activat.

Dacă faceți cumpărături online în timp ce folosiți o rețea wireless, aceasta trebuie să fie criptată, astfel încât cineva care pândește în afara casei să nu vă poată colecta informațiile. Evitați să faceți tranzacții financiare atunci când utilizați o rețea publică, deoarece este posibil să nu știți dacă aceasta este compromisă.

Securitate cibernetică mereu cu un pas în față

2. Cunoașteți comerciantul și reputația acestuia

Dacă deja cunoașteți magazinul, cumpărăturile din magazinul lor online sunt foarte sigure. Puteți oricând să mergeți la magazinul local pentru ajutor în cazul în care există o problemă, iar dacă cunoașteți alte persoane care au avut experiențe constant pozitive cu magazinul online, puteți fi liniștit de calitatea site-ului.

Dacă nu cunoașteți magazinul, acesta poate fi totuși cel mai bun pariu; trebuie doar să luați câteva măsuri de precauție suplimentare. Efectuați propria verificare consultând site-urile dedicate evaluării magazinelor online. Dacă magazinul nu este recenzat sau nu are recenzii favorabile, nu comandați de pe site-ul lor.

3. Evitați ofertele care par „prea bune pentru a fi adevărate”

Orice magazin online care promite prea mult la un preț prea mic este suspect. Dacă prețul este prea mic, gândiți-vă dacă comerciantul a venit cu articolele în mod legal, dacă veți primi vreodată articolele pentru care ați plătit, dacă articolele sunt într-adevăr marca prezentată sau un substitut ieftin, dacă articolul va funcționa, dacă veți putea returna bunurile deteriorate – sau dacă comerciantul obține venituri suplimentare prin vânzarea informațiilor dvs. financiare.

Magazinele online de rea-credință – la fel ca și omologii lor din cărămidă și mortar, pot face o ofertă de preț absurd de mic și apoi să pretindă că articolul nu mai este în stoc, pentru a încerca să vă vândă altceva, într-o înșelătorie clasică de tip „momeală și schimb”.

4. Dacă achiziționați un card cadou, citiți Termenii și condițiile

Dacă cardul cadou este pentru altcineva, asigurați-vă că magazinul este legitim, că persoana respectivă folosește magazinul și că nu există obstacole pe care va trebui să le depășească.

5. Nu folosiți un magazin online care solicită mai multe informații decât cele necesare pentru a face vânzarea.

Așteptați-vă să furnizați o anumită metodă de plată, adresa de expediere, numărul de telefon și adresa de e-mail, dar dacă comerciantul solicită și alte informații, plecați. Nu vreți niciodată să le dați informații despre contul bancar, datele de idetificare personala cum ar fi CNP-ul sau numărul permisului de conducere.

Unele companii vă pun întrebări despre interesele dumneavoastră, dar acestea ar trebui să fie întotdeauna opționale și ar trebui să fiți precaut în ceea ce privește furnizarea acestor informații.

Comerciantul revinde, închiriază sau împărtășește informațiile dumneavoastră? Verificați politica de confidențialitate a site-ului pentru a înțelege cât de expuse pot deveni informațiile dumneavoastră. Multe magazine afirmă în mod clar că nu partajează, nu vând și nu închiriază informațiile consumatorilor – altele spun că dețin informațiile dvs. și că le pot folosi (sau abuza de ele) cum doresc. Rămâneți la companiile care vă respectă confidențialitatea.

6. Trebuie să creați o parolă pentru site? – faceți-o unică.

Adesea vi se va cere să creați un cont cu o parolă atunci când faceți o achiziție. De obicei, puteți alege să nu faceți acest lucru și, dacă nu veți folosi frecvent magazinul online, nu creați un cont. Dacă doriți un cont, asigurați-vă că folosiți o parolă unică și puternică.

7. Este site-ul securizat?

Înainte de a introduce informații personale sau informații despre cardul de credit pe un site de cumpărături, verificați dacă adresa web de pe pagină începe cu „https:”, nu „http:” Acest mic „s” vă spune că site-ul este securizat și criptat pentru a vă proteja informațiile.

8. Folosiți un card de credit sau PayPal

Nu folosiți un card de debit sau un cec, deoarece acestea nu dispun de aceleași măsuri de protecție pentru dumneavoastră în cazul în care apare o problemă.

Achizițiile cu cardul de credit vă limitează răspunderea la cel mult 30 de Euro de taxe neautorizate în cazul în care informațiile dvs. financiare sunt furate, iar banii din contul dvs. bancar nu sunt atinși. Cele mai multe carduri de debit nu oferă această protecție – și chiar și atunci când o oferă, între timp, dumneavoastră sunteți cel care rămâneți fără fonduri.

Luați în considerare desemnarea unui singur card de credit care să fie destinat exclusiv cumpărăturilor și tranzacțiilor online. În acest fel, dacă cardul este compromis, îl puteți închide rapid fără a afecta orice alt tip de tranzacții.

9. Verificați întotdeauna condițiile de expediere ale companiei.

Unii comercianți percep taxe de expediere exorbitante care pot transforma o afacere de cumpărături într-o greșeală costisitoare. Căutați să vedeți dacă aceștia oferă urmărire și asigurare. Înțelegeți ce transportatori folosesc și fiți deosebit de precaut dacă articolul nu va fi expediat în termen de 10 zile.

10. Folosiți un program de securitate pe internet de încredere.

Cel mai bun mod de a fi în siguranță online este în continuare utilizarea unui produs eficient de securitate pe internet. Cumpărăturile nu fac excepție. Mai degrabă, având în vedere volumul tot mai mare de bunuri și date care sunt schimbate online, caracteristicile de securitate, cum ar fi anti-phishing în timp real și protecția împotriva furtului de identitate, sunt mai importante ca niciodată.


Securitate cibernetică mereu cu un pas în față

Acum  pe langa faptul ca iti doresti o experienta de cumparaturi online mai sigura, cu siguranta iti doresti  si o experienta de cumparaturi cat mai ieftina posibila. Aici iti pot recomanda  urmatorul lucru: odata hotarat/a despre produsele ce vrei sa le cumperi, arunca o privire pe Crazy-Deals.ro. Vei gasii cel mai noi reduceri, promotii si coduri de reducere sau vouchere, ale caror discount-uri te vor incanta cu siguranta.

Crazy-Deals.ro

Conform Crazy-Deals.ro cele mai cautate sunt: coduri reducere Fashion Days, cod reducere Answear, cod reducere Notino, voucher Elefant, cod reducere EdenBoutique dar si reduceri de Ziua Femeii, Reduceri de halloween , reduceri valentine’s day  dar si reduceri de Craciun.

Să înceapă cumpărăturile online…

Cum sa largesti clema scuterului cu un banut

Cum sa largesti clema scuterului cu un banut

Un banut este cel mai ieftin instrument pe care il poti pastra in cutia de instrumente si piese pentru scuter!

De multe ori poate fi dificil sa obtii o clema si bare pentru a se potrivi impreuna daca clema este potrivita pentru bare. Nu doresti sa folosesti grasime pentru a le face sa se potriveasca, deoarece va fi dificil sa obtii o potrivire sigura mai tarziu, dupa ce strangi totul. Cea mai buna metoda de extindere a clemei pentru a o monta cu usurinta pe bare este sa folosesti trucul decu banutul.

Metoda prezentata mai jos va functiona pentru cleme standard, cleme HIC, cleme SCS si ar putea functiona chiar si cu sistemul de bare / cleme Phoenix iHIC, dar nu am avut inca sansa sa o incerc cu acestea.

Nota de siguranta

Ai grija sa nu iti ciupesti degetele in clema pe tot parcursul procesului enumerat mai jos.

AVERTIZARE

Urmatoarele instructiuni descriu o procedura potential periculoasa si nu ar trebui sa fie efectuata de copii sau de oricine nu se simte confortabil cu instrumentele.

De ce ai nevoie

Pentru a va extinde clema folosind aceasta metoda, veti avea nevoie de cateva lucruri:

  • Baruri
  • Clema: standard, HIC sau SCS, deoarece acest truc functioneaza pentru oricare dintre acestea
  • moneda obisnuita sau o moneda similara
  • Chei de diferite dimensiuni

Cum sa largesti clema scuterului cu un banut

Iata cum iti poti extinde clema folosind trucul cu banuti :

Ia o cheie cu maner in T de 5 mm si slabiti suruburile clemei pana cand acestea sunt abia tinute de fire.

Scoate complet unul dintre suruburile din clema si introdu-l in partea opusa a clemei, astfel incat sa treaca mai intai prin fire.

Infileaza surubul in clema pana cand poti vedea varful surubului in spatiul clemei.

Introdu banutul in golul clemei. Folosese degetul mare pe interiorul clemei pentru a te asigura ca banul nu cade in clema, ceea ce ar impiedica alunecarea libera a barelor prin clema.

Strange surubul de banut, ceea ce va impiedica trecerea surubului prin cealalta parte a clemei si forta clemei sa se extinda.

Verifica clema cu bare si vezi daca ai extins suficient clema pentru ca barele sa alunece liber. Ai grija sa nu extinzi clema prea mult, ceea ce ar putea duce la deteriorarea clemei.

Pozitioneaza clema pe bare cu spatiul din clema aliniat cu fanta din bare. Alinierea fantei nu se aplica clemelor SCS.

Intoarce surubul pana cade banutul si apoi scoate surubul si reinstaleaza-l pe partea corespunzatoare.

Verifica inca o data alinierea si reinsteaza barele pe furculita. Acest proces este usor diferit pentru clemele SCS, dar este similar.

Pasteaza cativa banuti in cutia de instrumente si arata acest truc prietenilor tai. In timp ce multi oameni stiu despre asta, sunt mereu socat de cati nu stiu acest truc.

Noroc si sa te distrezi!

Bujiile – piese scutere consumabile

Bujiile – piese scutere consumabile

Vine vara, bine-mi pare

Îmi scot scuterul la o plimbare

Și-am să stau numai la soare! 😊

Așa mă simt atunci când începe să se încălzească afară mulțumită primăverii. Pot ieși cu scuterul, să scutur praful de pe el. Însă înainte să îi rulez roțile pe asfalt e recomandat să îi fac și o revizie.

Orice posesor de scuter responsabil are datoria să își cunoască vehiculul cu care se deplasează astfel încât să poată identifica posibilele defecte ce se pot ivi. Printre piesele ce trebuie verificate și schimbate (acolo unde e cazul) sunt și bujiile pentru scuterele cu motor cu ardere internă.

Bujia este o componentă importantă al unui motor, fiind o piesă necesară funcționării lui. Mulțumită ei se aprinde carburantul ce ajunge în camera de ardere. Având o formă cilindrică, bujia se poziționează invers („cu capul în jos”) pentru a ajunge în camera de ardere.

În momentul în care se aprinde carburantul se generează o explozie, numită „explozie controlată”, ce are loc într-o incintă bine închisă.

Bujiile fac parte din categoria piese scutere consumabile. Deși achiziția și înlocuirea lor nu presupune eforturi financiare mari, efectele neglijării înlocuirii lor pot determina pierderi pe alte părți: pornirea îngreunată a motorului, scăderea puterii lui, creșterea consumului de combustibil.

Cum ne putem da seama dacă e cazul să schimbăm bujiile?

Scuterul ne dă semne atunci când are nevoia de atenția noastră. La fel face si bujia atunci când se defectează. Printre simptomele se numără:

  • Un miros neplăcut emanat din zona motorului;
  • Se pot simți trepidații neobișnuite atunci când scuterul este pornit pentru prima dată sau când pleacă de pe loc fără ca motorul să fie oprit în prealabil (la semafor);
  • Aspectul său este afectat, prezentând urme de uzură în exces, are o culoare închisă față de cum arăta inițial, este uleioasă.

La ce ne mai poate ajuta „starea de sănătate” a bujiei?

De asemenea, tot bujia ne poate ajuta să ne dăm seama și dacă scuterul are nevoie de o verificare mai amănunțită:

  • Bujia prezintă o pulbere cenușie -» pulberea este un reziduu generat de aditivii din carburant. Astfel de depuneri pot fi găsite și pe blocul motor;
  • Bujia este supraîncălzită -» este posibil ca motorul să se fi supraîncălzit sau să fie un amestec slab între carburant și aer;
  • Bujia este ruptă -» în cazul în care „capul” bujiei prezintă rupturi poate însemna că sunt obiecte străine în camera de ardere și atunci e nevoie de o diagnoză mai acurată;

În concluzie, dacă vrei să te bucuri de plimbare, ia în considerare și câte o verificare/ revizie la fiecare 3.000 km parcurși.

Sursa Imagine  Clker-Free-Vector-Images de la Pixabay

Principalele tipuri de biciclete electrice

Principalele tipuri de biciclete electrice

Bicicleta electrica, fie ea bicicleta de oras, pliabila sau de munte, arata la fel ca una obisnuita, la prima vedere. Ceea ce le face diferite este insa motorul cu care este echipata bicicleta electrica, dotare care te ajuta sa te deplasezi mai usor si mai repede atunci cand ai de parcurs distante mai mari.

In general, bicicletele electrice sunt dotate fie cu un motor electric, fie cu unul cu combustie, insa acestea din urma sunt tot mai rare, fiind inlocuite tot cu cele electrice, mai usoare si mai prietenoase cu mediul.

Primele biciclete electrice au aparut la sfarsitul secolului 19, fiind precursoarele motocicletelor si ale mopedelor pe care le vedem astazi pe toate drumurile. In plus, inca exista unele mopede care au pedale atasate, pentru a face deplasarea cat mai usoara.

In momentul de fata, bicicletele electrice sunt de doua feluri, in functie de tipul de motor:

1. Cu actionare de la pedale (power-assist)

Sunt ideale pentru cei care vor sa faca mai multa miscare. Acestea sunt foarte populare in randul celor care au distante mari de parcurs pana la scoala ori serviciu. Comutarea intre cele doua moduri ale bicicletei se face rapid, prin pedalare.

2. Cu actionare directa (power-on-demand)

Bicicletele electrice cu pornire de la motor pornesc cu ajutorul unui regulator montat de obicei pe coarne. Si acest tip de bicicleta este usor de utilizat si preferat de cei care parcurg trasee lungi in mod regulat. Atunci cand nu te mai tin picioarele si simti ca nu mai poti urca si urmatorul deal, motorul electric te salveaza si te ajuta sa iti recapeti fortele.

De ce sa alegi o bicicleta electrica?

1. Prietenoasa cu mediul. Acest tip de bicicleta nu are niciun fel de emisii, deci nu polueaza. Asadar, daca esti un activist impotriva incalzirii globale sau daca iti pasa, in general, de acest aspect, atunci bicicleta electrica este potrivita pentru tine.

2. Ieftina si la indemana. Bicicleta electrica este ieftina (in comparatie cu o masina sau un scuter) usor de intretinut si te poate duce la destinatie intr-un timp rezonabil.

3. Confortabila. Daca ai de parcurs o distanta destul de mare de acasa si pana la serviciu, de exemplu, exista toate sansele sa ajungi acolo plin de transpiratie daca folosesti o bicicleta obisnuita. Cu una electrica, in schimb, nu va trebui sa faci un dus inainte de a intra in birou.

De ce sa nu alegi o bicicleta electrica?

1. Bateria. Nu este un dezavantaj in sine, insa te poate limita la un moment dat pentru ca trebuie sa ai grija sa o incarci constant pentru a te putea bucura de beneficiile bicicletei electrice. De asemenea, bateria are o durata scazuta de viata, trebuie inlocuita la ceva timp si necesita o oarecare atentie atunci cand vine vorba de intretinere. O varianta buna ar fi sa te orientezi catre o baterie solara.

2. Este o bicicleta. Oricat de multe avantaje ar avea, pana la urma ramane doar o bicicleta, care nu te poate purta pe distante foarte mari si nici cu o viteza considerabila.

Cum verificam un scuter second hand inainte de a achizitie?

Cum verificam un scuter second hand inainte de a achizitie?

Daca te tenteaza ideea de a detine un scuter, cu siguranta ai luat in calcul si un scuter second-hand. La urma urmei, nu toti vor sa faca plonjonul catre acest vehicul pe doua roti care reprezinta o alternativa viabila la masina, ci doar doresc sa testeze apele.

Mai ales in momentul in care vezi ca un scuter nou de tipul Piaggio porneste de la 2000 de euro, iar un scuter second hand porneste de la 1500 de lei. Intradevar, la un scuter nou primesti garantie si nu va trebui sa schimbi piese pentru scuter din cand in cand, dar de alta parte chiar si un scuter uzat va fi usor de reparat si de intretinut, mai ales daca tragi un ochi peste un magazin online specializat in piese scuter si iti faci o idee estimativa despre costurile de mentenata.

Asadar, acest articol este dedicat celor care au mai degraba o curiozitate spre transportul pe doua roti si care au un buget pus deoparte pentru piese, consumabile, accesorii si echipament. Pana atunci in schimb, trebuie sa fim atenti la cateva elemente.

In primul rand, trebuie sa ne asiguram ca scuterul nu prezinta zgarieturi si lovituri. Din pacate scuterul nu este cel mai sigur vehicul iar unii proprietari sunt mult prea entuziasmati de scuterul lor si pot suferi cazaturi care nu ii afecteaza doar pe ei, ci si pe scuter. Asadar, un scuter mult prea zgariat este de evitat.

Urmeaza apoi partea de lichide si uleiuri, elemente vitale pentru orice tip de piese pentru scuter. Pe langa starea uleiului de motor trebuie verificata si starea lichidului de frana, ca sa iti poti da seama daca scuterul a primit mententanta corespunzatoare sau a primit schimburile de consumabile doar atunci cand si-a amintit proprietarul.

Inainte de a pleca la test drive, neaparat trebuie verificata si starea anvelopelor, un alt indicator al nivelului de mentenanta pe care l-a primit sau nu scuterul. Iar dupa ce ai pornit sa faci testul pe asfalt va trebui sa testezi si franele.

Ultimul punct de interes atunci cand vine vorba de achizitionarea unui scuter (si nu numai) este pe partea de acte. Da, ar fi o verificare destul de banala si la mintea cocosului, dar din pacate la scuter trebuie avuta mare grija la acest aspect. Multe din aceste exemplare nu au acte de provenienta sau de proprietate, iar in unele cazuri am vazut anunturi unde oamenii nu puteau oferi nici macar cheile de la scuter. Asta se intampla pentru vehiculele pe doua roti din pacate, asa ca mare grija la acte si intreaba intotdeauna de ele inainte de a pleca la drum pentru a vedea scuterul.

Per total, un scuter necesita o verificare mult mai simpla decat la o masina, pentru ca vorbim de mult mai putine piese pentru scuter si vorbim despre o mentenanta mult mai ieftina. Poate aceste argumente sunt suficiente pentru a te determina sa intri pe o pagina de anunturi si sa cauti un scuter?

Ce alternative de transport urban avem la masini?

Ce alternative de transport urban avem la masini?

Zilele acestea observam o atitudine din ce in ce mai prietenoasa cu mediul la nivel global, dar la nivel local observam o atitudine din ce in ce mai ostila cu masinile. Fie ca vorbim despre taxarea masinilor in functie de norma de poluare, fie ca vorbim despre scumpirea taxelor de parcare, municipalitatile din Romania au pus gand rau masinilor, in special celor poluante.

Totusi, municipalitatile nu si-au pus problema transportului pentru persoanele care efectiv nu isi permit masini cu norme de poluare moderne si ne lasa singuri sa gasim alternative. Si cand spui “ne lasa singuri” ma refer la faptul ca peste 60% din masinile din Romania au norma de poluare Euro 4 sau mai putin.

Si totusi, ce alternative avem in situatia de fata?

Prima optiune care ne vine in minte este cea a transportului public. Doar ca aceasta optiune se poate aplica in orasele ce au deja pus la punct un sistem eficient de transport in comun. Daca nu ti se adreseaza (sau daca stai in Drumul Taberei), probabil ca aceasta optiune nu te incanta.

Bicicleta este un mod de transport clasic, la care se gandesc oamenii de obicei imediat dupa ce renunta la ideea transportului in comun. Totusi, sa nu uitam ca o bicicleta presupune un efort fizic de acasa pana la birou si ar fi mare pacat sa ajungi transpirat(a) la munca in fiecare dimineata. Sigur, vei arata mult mai bine, dar cu ce pret?

Scuterul si motocicleta sunt doua alternative demne de luat in seama. Daca nu vrei sa investesti intr-o motocicleta si nici nu vrei sa “ii dai pedala”, un scuter poate fi o alternativa excelenta. Mai ales atunci cand accesezi un magazin online de piese pentru scutere si vezi cam cat costa intretinerea unui scuter versus intretinerea unei masini. Dezavantajul in schimb este ca aceleasi piese pentru scuter au o durata de viata mult mai mica si necesita o dedicare in plus fata de clasica masina.

Trotineta electrica a inceput ca o alternativa si acum a ajuns mai degraba o curiozitate. Daca nu lucrezi in vreo multinationala si nu iti servesti cafeaua la vreun Coffee2Go in fiecare dimineata, probabil ca o trotineta electrica nu te va incanta in mod deosebit.

Ce sa alegem din toate aceste optiuni?

Personal as fi ales transportul in comun. Nu ai grija parcarii, nu ai grija mentenantei unei masini, nu trebuie sa cumperi des piese pentru scuter sau pentru motocicleta, nu ai grija bateriei unei trotinete electrice. Din pacate in schimb transportul public din Romania inca este foarte departe de ceea ce ofera tarile din vestul Europei, asa ca voi recomanda un scuter.

De ce recomand un scuter?

E ieftin de intretinut, e usor de condus si de parcat si e foarte manevrabil in trafic. Totusi, trebuie avuta mare grija la conduita in trafic (in special a celorlalti participanti la trafic) si la faptul ca planul de mentenanta este mai strict.

Tu ce alternativa iei in considerare la masina clasica? Ce vei face atunci cand taxele de poluare vor ajunge si in orasul tau?

Scuter electric sau scuter clasic, ce alegem pentru viata urbana?

Scuter electric sau scuter clasic, ce alegem pentru viata urbana?

Traim vremuri in care mijloacele de transport ecologice si alternative devin din ce in ce mai proeminente in viata noastra. Poate ca ne-am saturat sa pierdem ore in trafic, poate ca transportul in comun inca nu a ajuns la standardele secolului in care traim sau poate ca dorim un mijloc de transport usor de intretinut, manevrabil si practice.

Daca acestea sunt criteriile pe care le cauti atunci cand te intereseaza un mijloc de transport alternativ, e greu de batut un scuter, fie ca vorbim despre un scuter normal sau unul electric. Mult mai manevrabil decat o masina si mult mai practic decat o bicicleta sau o trotineta electrica, scuterul reprezinta cea mai echilibrata alegere in lumea transportului simplu, ieftin si rapid.

Da, o trotineta electrica e mai compacta, dar nu are spatiile de depozitare ale unui scuter.

Da, o bicicleta poate fi mai ieftina si mai agila, dar nu va avea accesorii anti-vant si anti-ploaie precum cele disponibile pentru scutere si de multe ori dupa ce ajungi cu bicicleta la destinatie ai nevoie de un dus.

Si apoi vine discutia dintre scuterul cu motor clasic si scuterul electric. In ziua de astazi mobilitatea merge spre electric, de la trotinete la masini si pana la transportul in comun. Dar oare se pliaza bateriile mai bine pe un scuter decat un motor cu combustie interna?

Care sunt avantajele unui scuter electric?

Chiar daca un scuter electric poate costa chiar si dublu fata de costul unui scuter clasic, economia de carburant pe care o vei face in timp se va simti in buzunarul tau. Un scuter cu un motor de 50 centimetri cubi capacitate are un consum mediu de 3 litri la 100 de km de oras. Daca luam o diferenta de pret de 7000 lei dintre un scuter normal si unul electric, si considerand un pret al benzinei de 6 lei / litru, un scuter electric isi scoate investitia dupa aproximativ 39.000 de km. Dar aici vorbim doar despre carburant, nu vorbim despre piese scuter, nu vorbim despre taxe si toate celelalte avantaje ale unui scuter electric. Desigur, sumele pot varia si consumul cu siguranta nu este standard ci depinde de model si de utilizare.

Asta pentru ca daca ai un scuter electric te va face dusmanul numarul unu al mecanicului, dar si al magazinelor specializate in piese pentru scuter. La fel ca si la omologul auto pe 4 roti, motorul electric are doar o componenta care se invarte, nu sute cum este in cazul unui motorul clasic. Sigur, de componente precum anvelope nu scapi din ale schimba, dar lista ta de piese pentru scuter ce trebuiesc cumparate constant se reduce drastic. Numai daca luam in calcul faptul ca schimbul de ulei si filtre trebuie facut la fiecare 3000 de km, deja diferenta de pret incepe sa se amortizeze rapid. Simplul fapt ca scoatem costurile ulterioare de mentenanta ar trebui sa cantareasca mult in favoarea versiunii cu propulsie electrica.

Dar nu totul se rezuma la bani, iar cu un scuter electric esti mai castigat in ceea ce priveste timpul. Daca pentru un scuter normal trebuie sa stai des la benzinarie pentru ca majoritatea au un rezervor de 5-5,5 litri capacitate, un scuter electric se incarca la prize, acasa sau la munca. Plus ca majoritatea scuterelor electrice au autonomie intre 25 si 40 de km cu o baterie incarcata, asa ca daca il lasi incarcat cat esti la munca nu mai trebuie sa il pui la incarcat si acasa. Practic, nu mai platesti nici macar curentul pentru incarcare.

Revin la mecanica si la piese pentru scuter si vin cu un alt aspect important: Daca nu stii nimic si nici nu vrei sa stii despre mecanica, daca nu vrei sa iti murdaresti degetele de ulei si mizerie, atunci probabil ca un scuter electric merita doar pentru acest aspect. Nu trebuie sa ai grija intervalelor de mentenanta, nu trebuie sa verifici nivelul uleiului. Doar trebuie sa verifici starea bateriei si starea anvelopelor si cam atat. Nu ai nevoie de cunostinte mecanice pentru asa ceva.

Acestea fiind spuse si invocand aceste argumente, ai putea concluziona ca un scuter electric nu este cu mult mai scump decat unul clasic si vine cu o multitudine de avantaje. Desigur, dezavantajul major ramane pretul initial de achizitie, unde trebuie sa vii cu multi bani deodata (sau sa faci o rata si scapi de argumentul acesta).

Ai avea un mijloc de transport mai ecologic, mai economic, mai practic si mai ieftin , lipsit de griji, carburant sau piese pentru scuter care iti fac viata mai grea si mainile mai murdare, de fiecare data cand trebuie sa vezi daca bujiile trebuiesc schimbate.

Despre ulei de motor si piese pentru scuter

Despre ulei de motor si piese pentru scuter

Un scuter poate fi unul din cele mai distractive hobby-uri pentru tine sau doar una din cele mai eficiente metode de transport prin jungla urbana. Indiferent de motivul pentru care ai decis sa achizitionezi o bijuterie pe doua roti, mereu va fi nevoie de piese pentru scuter care sa fie de calitate si care sa asigure longevitatea acestuia. Motorul, franele, ambreiajul, acest intreg ansamblul de piese pentru scuter este necesar pentru functionarea acestuia, iar unul dintre cele mai importante componente este de departe uleiul de motor.

Uleiul de motor este sangele motorului, fara ulei un scuter, si nici un fel de motor pe baza de combustie interna nu poate functiona fara ulei de motor. De fapt, poate functiona cateva sute de metri pana cand motorul este distrus complet, din lipsa de lubrifiere. Chiar daca nu este teoretic o piesa, atunci cand faci lista de piese pentru scuter ce fac parte din planul de intretinere, uleiul de motor de obicei e undeva in capul listei.

Cand trebuie schimbat uleiul de motor?

In general, ca si regula de bun simt, uleiul de motor  pentru un scuter se schimba la fiecare 3000-4000 de km. Desigur, intervalul de schimb difera de la model la model, de la producator la producator, dar aceasta este plaja de kilometri general acceptata. Spre deosebire de alte piese pentru scuter, uleiul trebuie schimbat urmand intocmai intervalul, altfel viata motorului este scurtata drastic.

Care este diferenta dintre uleiul 2T si 4T?

Atunci cand cumparam, cautam piese pentru scuter care sa fie compatibile cu modelul nostru, iar daca am luat piese gresite, acestea pur si simplu nu se pot monta. Doar ca in cazul uleiul de motor situatia este diferita si poate avea consecinte grave daca nu se foloseste ulei corespunzator.

  • Uleiul 2T este folosit exclusiv pentru motoarele in 2 timpi. Motoarele in 2 timpi amesteca uleiul cu benzina pentru a asigura o lubrifiere corespunzatoare. Pentru acest lucru, uleiul 2T este mai putin vascos si este mai subtire decat un ulei conventional 4T. Daca se foloseste ulei 2T intr-un motor in 4 timpi, acesta nu va face fata temperaturilor ridicate de operare ale motorului si astfel motorul va functiona ca si cum nu ar avea ulei. Motorul in 4 timpi fiind in esenta un motor de masina miniaturizat, lipsa de ulei va distruge incet incet toate componentele, de la pistoane pana la blocul motor.
  • Reversul se aplica si in cazul uleiul 4T folosit in motoare in 2 timpi. Uleiul 2T are o compozitie speciala menita sa se combine cu benzina pentru a lubrifia pistoanele, pentru ca un motor in 2 timpi nu are o baie de ulei sau un sistem separat, dedicat exclusiv racirii si lubrifierii. Uleiul 4T in schimb este folosit exclusiv in sistemul de lubrifiere si racire si nu are proprietatile necesare pentru a putea fi combinat cu benzina. Imagineaza-ti ca ai pune la masina ta ulei de motor direct in rezervor si nimic in baia de ulei. Asa si motorul in 2 timpi va functiona ca si cand nu ar avea lubrifiere si vei ajunge ca in prima situatie, unde vei afecta in mod permanent motorul.

Ce norma de ulei sa folosesc?

De ar fi atat de simplu ca la alte piese pentru scuter, unde cauti codul si modelul si spor la cumparaturi.

  • Daca in cazul uleiului 2T care este universal, in cazul uleiului 4T acesta este de doua tipuri, atunci cand vorbim despre scutere sau motociclete.
  • Uleiul cu norma 10W40 este un ulei popular si printre motoarele de masini care au o varsta mai inaintata. In mod ironic, uleiul 10W40 se foloseste pentru motoarele de scuter mai tinere care au doar cateva zeci de mii de kilometri la activ. Nu exista un numar standard de kilometri, pentru ca difera foarte mult de modul de exploatare, dar in general trebuie schimbata norma in momentul in care motorul incepe sa manance ulei si trebuie sa completezi intre schimburi.
  • In cazul in care motorul incepe sa manance ulei, se trece la norma 20W50 care este un ulei mai gros. La fel ca si in cazul 2T si 4T, un ulei 10W40 e prea subtire pentru un motor mai vechi si 20W50 e prea gros pentru un motor nou. In primul caz, motorul va consuma mult ulei, iar in al doilea caz motorul nu il va putea folosi si va functiona ca si cum nu ar avea.

Asadar, inainte de a cumpara consumabile si piese pentru scutere, trebuie sa ne asiguram ca folosim ulei de motor corect pentru scuterul nostru. Pentru ca uleiul este cel care determina longevitatea motorului.