Mountain biking – cat de periculos este?

Mountain biking – cat de periculos este?

Multi oameni presupun ca ciclismul montan este un sport palpitant si periculos. Intr-adevar, daca ai urmarit acest sport, potentialul de pericol exista, insa cei mai experimentati ciclisti stiu ca acest lucru nu inseamna ca accidentele sunt inevitabile. In realitate, majoritatea ciclistilor de munte merg responsabil si iau toate masurile de precautie necesare pentru a ramane in siguranta, astfel incat numarul de accidente sa nu fie atat de mare pe cat ai putea crede.

Cat de periculos este ciclismul montan?

Statisticile spun multe despre accidentarile cu bicicleta de munte. Adevarul este ca ciclismul montan are o rata mult mai mica de accidentari fata de alte sporturi, care nu sunt percepute ca fiind foarte periculoase sau predispuse catre accidentari. Statistic, urmatoarele sporturi au rate mai mari de accidentare decat ciclismul montan:

  • Baseball
  • Fotbal
  • Rugby
  • Ciclism rutier

Cele mai frecvent intalnite accidentari in randul ciclistilor de munte

  • Eroarea ciclistului: erorile nu pot fi evitate in totalitate, nici macar de ciclistii experimentati. Un moment de pierdere a concentrarii, graba si lipsa verificarii corespunzatoare a bicicletei dinainte de o cursa, toate acestea pot provoca intr-adevar un accident grav.
  • Lipsa de experienta a ciclistului: la fel ca in orice alt sport, cu cat practici mai mult ciclismul montan, cu atat te vei descurca mai bine. La inceput, este normal sa ai accidente ocazionale pur si simplu pentru ca nu ai experienta.
  • Terenul: ciclismul montan se desfasoara pe multe tipuri diferite de teren, inclusiv pamant sau pietris, pante abrupte de munte, cu radacini si ramuri ce pun obstacole importante in calea ciclistului, trasee inguste cu viraje abrupte si alte obstacole create de om sau naturale care pot impiedica bunul mers al unei curse. Acestea fiind spuse, ciclistii de munte avansati sufera cele mai multe rani – in primul rand pentru ca abordeaza cel mai dificil teren.
  • Problemele mecanice: Chiar daca ai o bicicleta de munte de buna calitate, aceasta trebuie inspectata regulat pentru a te asigura ca starea componentelor si a mecanismelor este una excelenta. Nu este cazul sa faci compromisuri, indiferent daca faci mountain biking ca hobby sau concurezi competitiv.

Concluzia este ca, daca mergi prea repede, daca bicicleta ta nu este configurata corect, daca nu te uiti inainte sau nu urmaresti un traseu de coborare din timp, sau daca incerci ceva dincolo de nivelul tau de experienta, poti avea probleme din cele mai variate, de la simple zgarieturi la accidente complicate, care se lasa cu fracturi (desi acestea sunt mult mai rare).

Cel mai bun mod de a evita aceste accidentari este sa o abordezi mountain biking-ul cu precautie, adecvat experientei tale, sa iei acest sport in serios si sa te informezi cu atentie, in prealabil, despre orice traseu intentionezi sa parcurgi. Aceasta este mentalitatea potrivita pentru mountain biking – daca ai reusit sa o stapanesti, mai ai nevoie doar de echipamentul potrivit.

Pasionat de skateboarding? Iata cum sa previi accidentarile

Pasionat de skateboarding? Iata cum sa previi accidentarile

Skateboarding-ul este un sport a carui popularitate este in crestere. Insa pe masura ce popularitatea acestui sport creste, creste si numarul de tineri care se accidenteaza pe skateboard, de multe ori pentru ca nu respecta cateva reguli simple de precautie. Vom vorbi despre aceste reguli in acest articol.

Insa, mai intai, iata care sunt cele mai des intalnite accidening:tari in skateboard

  • Leziunile mainii, incheieturii mainii sau umarului pot aparea atunci cand skateboarderii isi pierd echilibrul si cad, mai ales din pricina instinctului de a se sprijini in palme in cadere.
  • Leziunile gleznei, precum entorsele si fracturile, sunt mai rar intalnite insa pot aparea mai ales la cei care folosesc skateboard-ul la viteze mai mari.
  • Leziunile la cap reprezinta cel mai mare pericol pentru tinerii skateboarderi. Pot fi evitate cu usurinta prin purtarea castii potrivite.

Tinerii skateboarderi sunt expusi unui risc mai mare decat adultii de a suferi rani grave, deoarece au un echilibru mai slab, mai putina coordonare, si isi suprestimeaza, adesea, abilitatile. Cel mai adesea, accidentarile pot aparea atunci cand se intalnesc cu urmatoarele situatii:

  • Pierd controlul si cad
  • Intalnesc o masina, un pieton, un obstacol sau un alt skateboarder
  • Incearca trucuri dincolo de abilitatile lor
  • Patineaza pe suprafete necorespunzatoare sau neregulate.

Educatia privind siguranta si prevenirea este vitala pentru a mentine orice pasionat de skateboarding in afara oricarui pericol. Tinerii skateboarderi ar trebui sa nu foloseasca un skateboard uzat si sa poarte intotdeauna echipament de protectie adecvat, in forma buna, pentru a reduce riscurile de ranire. Echipamentul adecvat pentru skateboarding include pantofi inchisi, rezistenti la alunecare, casca, genunchiere, cotiere, si protectie pentru palme.

O casca potrivita va ajuta la prevenirea leziunilor la nivelul capului.

In alegerea unei casti, este necesar ca skateboarder-ul sa se asigure ca aceasta:

  • sta jos pe frunte
  • are curele laterale care formeaza un „V” in jurul fiecarei urechi
  • are o catarama care se fixeaza strans, lasand loc doar doua degete intre cureaua castii si barbie
  • nu isi schimba pozitia in nicio directie la miscarea capului
  • nu impiedica miscarea, vederea sau auzul.

Tinerii skateboarderi isi pot reduce riscul de accidentare si daca exerseaza caderea. Poate parea ciudat, insa a sti cum sa cazi poate ajuta la coordonare, la imbunatatirea timpului de reactie, si la reducerea impactului cu solul.

Pentru a invata cum sa cazi de pe skateboard, poti exersa in felul urmator: de fiecare data cand te dezechilibrezi si simti ca vei cadea, lasa-te in jos, pentru a invata sa reduci distanta pana la sol. Atunci cand cazi, rostogoleste-te si foloseste-te de brate si lateralele corpului pentru a atenua forta caderii (insa nu te sprijini in palme pentru ca iti poti rani incheieturile).

De asemenea, este important sa inveti sa franezi eficient. Franarea trebuie, la randul ei, exersata, pentru a evita cazaturile si accidentele neplacute. Invata sa franezi la o viteza mica si progreseaza la viteze mai mari.

11 lucruri interesante despre skateboarding

11 lucruri interesante despre skateboarding

In ce priveste skateboardingul, parerile sunt, adesea, impartite. Copiii, adolescentii, si unii adulti, considera ca este un sport grozav de aventuros si interesant. Parintii, de multe ori, se tem ca este extrem de periculos, iar multi oameni pur si simplu se amuza copios vizionand videoclipuri cu skateboarderi care fac sarituri riscante sau experimenteaza cazaturi din care, surprinzator, scapa cu viata. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu stiu foarte multe despre mersul pe skateboard si istoria sa, asa ca iata cateva lucruri interesante despre acest sport:

  1. Ca sa ai o idee cum arata prima varianta de skateboard, imagineaza-ti patru roti batute in cuie pe placi de lemn. La momentul respectiv, acest skateboard rudimentar includea si o cutie folosita pentru echilibru si dirijare insa, in timp, aceasta a disparut.
  2. Folosit mai intai de copii, skateboard-ul a ajuns mai apoi la surferi, care au inceput sa il foloseasca pe pante abrupte atunci cand valurile nu erau suficient de inalte.
  3. Designul skateboard-ului s-a schimbat considerabil in timp. Partea din spate a placii a fost curbata pentru o manevrare mai usoara, iar centrul a devenit usor convex pentru ca o varietate de scheme sa fie efectuate mai usor. Odata cu introducerea rotilor de poliuretan, skateboardul a devenit mult mai usor de folosit, crescand in popularitate.
  4. Cresterea in popularitate a skateboardului a condus, eventual, la crearea unor parcuri pentru skateboarding. Primele parcuri de acest gen au aparut in SUA la inceputul anilor 1970, si includeau o serie de obstacole specifice pentru acest sport.
  5. Printre primii skateboarderi profesionisti s-au numarat si femei. Cateva nume proeminente in acest sens sunt Peggy Oki, Carabeth Burnside, Elissa Steamer, si Patti McGhee. In anii recenti, competitiile mari de skateboarding au devenit mult mai incluzive ca in trecut, iar numarul de skateboarderi profesionisti de gen feminin este in crestere.
  6. Cea mai populara manevra din skateboarding, Ollie, a fost inventata din greseala, in 1978, de catre Alan Gelfand, poreclit Ollie, lovind cu piciorul spatele skateboard-ului si sarind impreuna cu placa.
  7. Odata cu inventarea manevrelor din ce in ce mai periculoase, si a accidentarilor frecvente, skateboarding-ul a scazut in popularitate la finalul anilor 1970, iar multe parcuri au fost inchise.
  8. In prezent, skateboarding-ul este printre cele mai populare activitati pentru adultii tineri. Este estimat ca, global, exista 85 milioane de persoane care folosesc regulat skateboard-ul. Desi o buna parte au sub 18 ani, nimeni nu poate spune ca skateboarding-ul nu este un sport popular!
  9. Recordul pentru cele mai multe trepte pe care a fost efectuat un Ollie este detinut de skateboarder-ul profesionist american Aaron Homoki, care a sarit peste 25 de trepte.
  10. Recordul pentru cel mai lung ollie din lume (5 metri) este detinut de Jordan Hoffart.
  11. Cu toate ca este privit ca un sport periculos, skateboardingul are si multe beneficii pentru sanatate. Printre acestea se numara cresterea rezistentei fizice si a tolerantei la durere, imbunatatirea coordonarii, echilibrului, si flexibilitatii, si imbunatatirea concentrarii si atentiei.

Suport de bicicletă pentru mașină – cum faci alegerea cea mai bună?

Atunci când vrei să pleci în vacanță și să iei și bicicleta sau bicicletele cu tine, poate să îți piară cheful instantaneu. Dar poți evita asta dacă te pregătești din timp și îți achiziționezi un suport special pentru biciclete pe care să îl amplasezi pe mașină.

Dar cum trebuie să arate acesta, ce caracteristici trebuie să aibă și cum ești sigur că faci cea mai bună alegere? Iată câteva întrebări la care voi încerca să îți răspund în cadrul acestui articol.

1. Câte biciclete trebuie să transporți?

Evident, dacă transporți doar o singură bicicletă poate fi mai ușor să găsești un loc în care să amplasezi suportul. Dacă, însă, pleci în vacanță cu toată familia și bicicletele aferente, atunci trebuie să te orientezi către un suport durabil, sigur și rezistent.

2. Cât de sigur este?

În funcție de acest aspect, poți alege fie un suport care se montează pe mașină, fie unul tip cârlig ce se fixează pe spatele autoturismului. Ambele sunt foarte sigure, dacă sunt montate și folosite în mod corespunzător.

3. Ce buget ai?

În funcție de materialele din care este confecționat, sistemul de prindere, precum și numărul de biciclete pe care îl suportă, un astfel de suport poate ajunge la prețuri destul de mari. Alte aspecte care cresc prețul pot fi finisajele, culorile și chiar brandul.

Așadar, dacă nu vrei să plătești mai mult doar pentru aceste ultime aspecte, poți opta și pentru un suport no name, dar care îți oferă siguranța de care ai nevoie.

4. Ce tip de mașină ai?

Anumite tipuri de suporturi de bicicletă pot fi montate doar pe anumite mașini, așa că este important să ții cont de acest aspect atunci când faci o achiziție. Ar fi păcat să dai banii pe un dispozitiv pe care nu îl poți folosi din cauză că nu ai autovehiculul potrivit. Unde mai pui că riști să îți strici și vacanța…

5. Cât de sus poți ridica bicicleta?

Este un aspect pe care îl scapă din vedere foarte mulți din cei care trebuie să își transporte bicicleta cu mașina.

Ai urmat toate instrucțiunile de mai sus și te-ai aigurat că ai suportul potrivit pentru mașina pe care o conduci: ai ales un suport care se montează pe mașină. Bun, dar acum trebuie să ridici bicicletele și îți dai seama că nu este cel mai ușor lucru pe care l-ai putea face, mai ales ținând cont de problemele pe care le ai la coloana vertebrală.

Pentru a evita scenariul de mai sus, ia în calcul și problemele de sănătate pe care le ai, dar și înălțimea și forma fizică. Astfel, uneori poate fi mult mai potrivit un suport ce se montează în spatele mașinii, chiar dacă acesta poate îngreuna un pic parcarea mașinii. Per ansamblu, însă, acesta poate fi cel mai potrivit atunci când vrei să transporți mai multe biciclete, fără mari bătăi de cap.

De ce sunt mesele de fotbal atât de populare?

De ce sunt mesele de fotbal atât de populare?

Fotbalul de masă este un joc popular în întreaga lume, indiferent că este jucat în confortul casei, în baruri sau săli de joacă destinate întregii familii. Dar de ce se bucură acest joc de asemenea popularitate?

Fotbalul de masă seamănă în multe privințe cu cel obișnuit, practicat pe teren, în ceea ce privește regulile însă diferența, evidentă de altfel, constă în accesibilitatea acestora. Astfel, pentru că nu sunt foarte scumpe și pot fi amplasate aproape oriunde, nefiind nevoie de un spațiu foarte mare, aceste mese de fotbal reprezintă varianta ideală atunci când vrei să ai un mijloc de distracție la îndemână.

Un alt motiv pentru care sunt atât de populare este că oricine poate juca fotbal de masă, indiferent că e vorba de un copil sau o persoană în vârstă. Deși coordonarea ochi-mână îți va pune ceva probleme la început, cu timpul vei deveni un adevărat expert.

De altfel, tocmai datorită faptului că îmbunătățește coordonarea și atenția, acest joc este recomandat copiilor de toate vârstele. Cei mici nu doar că își vor dezvolta noi abilități, dar vor sta departe de tabletă, televizor sau alte dispozitive de acest fel.

Idei de utilizare a mesei de fotbal

Dacă ai achiziționat o asemenea masă de fotbal de ceva vreme și cei mici sau prietenii tău dau semne că s-au plictisit de ea, atunci trebuie să apelezi la o nouă strategie pentru a-i menține ocupați și fericiți.

În primul rând, varianta cea mai la îndemână este să organizezi o competiție. Organizează jucătorii pe echipe, fă un clasament și pune la bătaie un premiu atractiv. De exemplu, dacă concursul este organizat pentru cei mici, poți pune ca premiu o oră în plus la desene, o jucărie preferată sau chiar o excursie. În final, indiferent cine va ieși câștigător, toți se vor putea bucura de pe urma premiului.

În schimb, dacă organizezi un turneu pentru prietenii tăi, atunci lucrurile se pot încinge un pic. Pune la bătaie sticle de vin sau wiskey sau, dacă vreți mai multă adrenalină, jucați pe pedepse.

Cum alegi masa de fotbal

În cazul în care nu ai o astfel de masă, dar articolul de față ți-a stârnit interesul, află că piața online este extrem de bogată în astfel de produse. Poți găsi modele din cele mai variate, la prețuri pentru toate buzunarele.

Înainte de a face o achiziție însă, este important să știi unde vei amplasa masa respectivă. Ai destul spațiu la dispoziție și ce dimensiuni sunt cele mai potrivite? Cât de des vei folosi masa? Este mai rentabil să o cumperi sau să mergi să joci în oraș? Iată doar câteva dintre întrebările la care trebuie să găsești răspuns înainte de a lua decizia finală.

În final, indiferent dacă alegi să cumperi o masă de fotbal pentru acasă ori dacă preferi să joci la barul preferat, important este să te bucuri de moment și de timpul petrecut alături de familie și prieteni.

Sideways Sindrome – boala împătimiţilor de drift. VIDEO

Sideways Sindrome – boala împătimiţilor de drift. VIDEO

Ceva care să ne dea energie pentru seară – drift de cea mai bună calitate.

Sideways Sindrome - boala împătimiţilor de drift. VIDEO

Fără prea multe cuvinte, clipul de mai jos este dedicat împătimiţilor de derapaje controlate. Drift pentru toată lumea, aşadar, într-un video care sperăm să vă încarce bateriile la final de săptămână.

Oare când vom avea şi noi un circuit în România pe care să ardem cauciuc?

[vsw id=”64546741″ source=”vimeo” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Sideways Syndrome from Denisas Cerepovic on Vimeo

Foto-video: Denisas Cerepovic

Articol preluat de pe : http://www.promotor.ro/sport/alte-sporturi/sideways-sindrome-boala-impatimitilor-de-drift.-video-10806908