CALCULATOR TIMBRU DE MEDIU 2013

TIMBRUL DE MEDIU 2013

Potrivit ordonantei de urgenta adoptata de guvern toti posesorii de masini din Romania care nu au achitat inca o forma a taxei de prima inmatriculare vor fi nevoiti sa o plateasca la prima transcriere de proprietate. Cei care au recuperat taxa auto in instanta vor fi nevoiti sa plateasca noua taxa in momentul vanzarii masinii.

Timbrul de mediu se calculeaza in functie de norma de poluare, emisia de CO2 inscrisa in cartea de identitate a masinii si capacitatea cilindrica a masinii.

Timbrul de mediu va reduce taxa auto actuala pentru masinile Euro 2, Euro 1 si non-euro. Pentru masinile Euro 4 si Euro 3 taxa creste cu 15-20%. Motorizarile diesel platesc cu ~75% mai mult decat cele pe benzina. Afla cat va costa timbrul de mediu (taxa auto) 2013 pentru masina ta folosind calculatorul de timbru de mediu 2013 si calculatorul taxa auto 2013 de mai jos.

Calculator bazat pe OU privind timbrul de mediu pentru autovehicule publicata in monitorul oficial al romaniei nr 119/4 martie 2013.

Masinile Hibrid si Electrice sunt scutite in continuare de plata acestei taxe. Pentru achizitia unui automobil electric statul acorda un ecotichet in valoare de 12.000 lei

 

*Tip autovehicul  – Autovehicul cu motor cu aprindere prin Scanteie ( Benzina)

-Autovehicul cu motor cu aprindere prin Comprimare (Motorina)

* Noua formula de calcul a Timbrului de Mediu ia in considerare emisiile de CO2 numai in cazul masinilor E3, E4 si E5. Pentru masinile E0, E1 si E2, nu este necesara cifra exacta a emisiilor de CO2. Pentru masinile E3, E4 si E5 care nu au emisiile scrise in cartea de identitate, calculatorul va tine cont de grila de taxare de la norma E2. Posesorii de masini E3, E4 si E5 pot insa face o programare la RAR in vederea trecerii emisiilor CO2 in carte, pentru a se bucura de cotarea exacta a Timbrului de Mediu. Aceasta procedura costa 50 de lei si se face pe loc in orice unitate RAR.

** Valoarea in lei a taxei se determina pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (1 EUR = 4.5223 RON)

*** In functie de diferenta dintre rulajul mediu anual real si rulajul mediu anual standard al autovehiculului, cota de reducere din anexa nr. 3 se va majora cu cota de reducere suplimentara din anexa nr. 6. In cazul in care noua cota este mai mare de 90%, se aplica cota de reducere de 90%.

Calculatorul de timbru 2013  este preluat de pe Anaf.ro